IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд "Земеделие" отпуска до 1 млн. лв. за производство на висококачествени семена

Средствата са предназначени за Изпълнителна агенция по сортоизпитване

12:05 | 24.04.13 г.
Фонд "Земеделие" отпуска до 1 млн. лв. за производство на висококачествени семена

Държавен фонд „Земеделие” ще предостави финансова помощ на Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС), с които тя да изпълни схемата за насърчаване производството и използването на висококачествени семена.

Бюджетът, който ще бъде отпуснат, е до 1 млн. лева и ще покрива разходите на агенцията за предоставяне на услуги на растениевъдни предприятия – инспекция на посеви, лабораторен анализ, издаване на етикети и др., съобщават от земеделския фонд.

Същевременно ДФЗ ще съфинансира застраховане на селскостопанска продукция срещу градушка, проливен дъжд, наводнение, буря и осланяване. Бюджетът на финансовата помощ, предвиден за 2013 г., е до 483,7 хил. лв., а документи могат да бъдат подавани в областните дирекции на ДФЗ до 31 август.

Кандидатите трябва да отглеждат минимум 0,5 хeктара овощни култури или 0,3 хектара зеленчукови култури (0,1 ха за зеленчукови култури, отглеждани в оранжерии).

От фонда уточнват, че помощта покрива загуби при застрахователна тарифа до 6% и при допустим максимален размер на застрахователната премия - 300 лв. на хектар. Всички разлики над тези параметри се поемат от земеделския производител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още