IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарският съюз подписа Националния рамков договор за 2014 г.

Увеличават се цените на някои клинични пътеки, но се определя по-малък брой направления

19:07 | 14.12.13 г.
Лекарският съюз подписа Националния рамков договор за 2014 г.

Националният рамков договор 2014 ще бъде подписан. Това решиха делегатите на днешния Извънреден събор на Българския лекарски съюз (БЛС), съобщиха от пресцентъра на съюза.

По време на събитието бяха представени новите параметри на договореното с Националната здравноосигурителна каса.

През следващата година се предвижда увеличение на цените на 24 клинични пътеки, като за целта са предвидени 14 милиона лева. Сред тях са педиатрични и пътеки за раждане. Новият рамков договор обаче определя по-малък брой направления по клиничните пътеки. Председателят Цветан Райчинов увери, че този брой е прогнозен и няма да има непрегледани хора. 

По думите му независимо, че в рамковия договор не са фиксирани обеми на медицинските дейности, всеки, който има нужда от лечение през следващата година, ще го получи. Основното недоволство на съсловието остават недостатъчните средства за финансиране на отделните медицински дейности и ще продължава да настоява за увеличаване на ресурса в сектора, посочват от БЛС.

Една от най-обсъжданите теми на Лекарсия събор беше новината от днес, че не достигат 16 милиона лева, за да се изплатят 80 процента от дейностите на болниците за месец ноември, съобщи БНР. Лекарите се надяват, че още в следващите дни ще се намери решение на проблема и няма да отстъпят от споразуменията си с касата.

Райчинов съобщи на колегите си, че в петък петчленен състав на ВАС е отменил окончателно методиката за цените и обемите на медицинските дейности, предложена от бившия управител на НЗОК Пламен Цеков. "Спечелихме делото, методиката падна, надявам се, че никой няма да се опитва да прави вече такива методики", заяви председателят на БЛС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още