IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарският съюз завежда иск срещу Надзорния съвет на НЗОК*

Касата не желае да бъде подписан нов рамков договор за здравеопазването за догодина, твърди съсловната организация

17:08 | 06.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лекарският съюз завежда иск срещу Надзорния съвет на НЗОК*

Българският лекарски съюз ще заведе иск в Административния съд за неизпълнение на Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) срещу Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщават от пресцентъра на съюза.

Мотивите за това действие са умишлено и съзнателно саботиране на преговорния процес по Националния рамков договор за догодина.

От лекарския съюз коментират, че на последното заседание, свикано за преговори по договора, са се явили само трима представители на НЗОК, а според закона разговорите се водят в присъствието на най-малко седем членове на надзора.

„На нито едно от досега провелите се заседания не са присъствали повече от четирима човека, което практически обезсмисля и поставя в невъзможност каквото и да е договаряне, въпреки че  Управителният съвет на БЛС се явява винаги в пълен състав“, се казва в съобщението на организацията.

На днешното заседание единственото прието решение е „да се изпълнява Законът за бюджета на НЗОК”, допълват от там.

БЛС декларира, че предложените цени за завишаване заплащането на медицинската дейност, са под 1% от бюджета на НЗОК и  не биха го нарушили с нищо.“След проведените досега срещи и на практика при отказ за преговаряне, БЛС не вижда смисъл в продължаването на преговорите, поради което прекратява своето участие на всички нива и институции, касаещи здравеопазването“, заявяват още от съюза.

Лекарите се опасяват от тенденция средствата на НЗОК да бъдат предназначени за обслужване на интересите на фармацевтичния бизнес, но не и за гарантиране на достъпа на населението до медицински дейности.

Действията на съсловната организация ще бъдат обсъдени и решени на по-късен етап. 

По-късно от здравното министерство изпратиха отговор по повод решението на БЛС.

"Представителите на Министерство на здравеопазването в Надзорния съвет са се явили, както винаги, на днешното заседание на Надзора. Искрено съжаляваме за създалата се днес ситуация и се надяваме, че всички членове на Надзорния съвет ще изпълняват задълженията си по ЗЗО.Намираме за крайни обявените днес решения на Български лекарски съюз и се надяваме, че доброто партньорство и диалог между МЗ и  БЛС ще продължат", се посочва в позицията.

*Новината е актуализирана в 17.56 ч. с позицията на Министерството на здравеопазването.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още