IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти 3 млрд. лева ще отидат за здраве през 2014 година

Депутатите приеха бюджета на НЗОК, залагат се приходи за 2,8 млрд. лв. и разходи в размер на 2,82 млрд. лв.

15:09 | 27.11.13 г.
Почти 3 млрд. лева ще отидат за здраве през 2014 година

Народните представители подкрепиха на второ четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) след двудневни дебати. Текстовете предвиждат отделянето на 2,82 млрд. лева за здраве през 2014 година.

От догодина фонда „ин витро“ се връща отново към Министерство на здравеопазването, ваксините за задължителни имунизации и реимунизации също ще се финансират от здравно министерство. Таксата за посещение на пенсионери при личния лекар е предвидено да се понижи до 1 лев, след като депутатите одобриха и предложените промени в Закона за здравното осигуряване.

Депутатите приеха с текстовете на бюджета на институцията за догодина и актуализация на бюджета за 2013 г. с 27 млн. лв., след като миналата седмица лекарите и двама министри подписаха декларация, с която се ангажираха да спазят обещанията за плащанията на болниците.

В дебатите депутатите от БСП и ГЕРБ си отправиха взаимни нападки и обвинения в липса на компетентност. Вносителите обаче не защитиха предложения законопроект, като не взеха думата по нито едно от питанията на опозицията.

На финала на заседанието председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев каза, че вносителите имат отговори на всички въпроси и те ще бъдат представени в писмен вид. „Не получихте отговори, защото само няколко депутати взеха участие в дебата, повтаряха аргументите на колегите си, което е загуба на парламентарно време“, мотивира Цонев неучастието на вносителите в дебата.

В приходната част на бюджета на НЗОК за 2014 г. се очаква да постъпят общо приходи и трансфери в размер на над 2,8 млрд. лв., или със 112,9 млн. лв. повече от одобрените със Закона за бюджета на НЗОК за 2013 г.

Залагат се здравоосигурителни приходи в размер на 2,795 млрд. лв.срещу 2,690 млрд. лв. по закона за 2013 г. През 2014 г. се очаква да постъпят с близо 105 млн. лв. повече здравноосигурителни приходи.

Разходите за здраве догодина са 2,82 млрд. лв., от които текущи разходи са 2,52 млрд. лв. Тази сума е по-голяма с 89 млн. лв. от разходите за 2013 година.

При гласуването на точките от вторник беше одобрено увеличение на средствата за дентална помощ с 10 млн. лв.  Предложението беше внесено между първо и второ четене на бюджета на касата.

Бившите управляващи посочиха, че части от бюджета поставят под риск здравната система. Едно от тях е възможността за изразходване на оперативния бюджет още в началото на годината. Това означава, че това правителство не се кани да управлява през втората половина на годината, коментира Даниела Дариткова от ГЕРБ.

Спор предизвика и възможността да се разходват 104 млн. лева с решение на Министерския съвет и Министерството на здравеопазването. Искането на ГЕРБ е тези пари да бъдат веднага отпуснати за болничната помощ, а не да бъдат своеобразен „буфер”.

От „Коалиция за България” категорично заявиха, че бившите управляващи не трябва да дават съвети за управление, защото те са главните виновници за кризата в здравната система – кражбата на здравни осигуровки, закриването на болници и недомислени решения. "За първи път от пет години всички пари от здравни вноски ще се харчат за здраве”, заяви зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова и допълни, че „държавата няма да краде от джоба на пациентите”.

Манолова заяви, че има нужда от повече контрол, тъй като през 2013 година хоспитализациите са били нереално висок брой – 2 млн. души, и така обясни и намаляването на средствата за болничната помощ Според Кирил Добрев от ГЕРБ разходите в болничната помощ не се намаляват с бюджета, а с оптимизация на системата и доболничната помощ.

Последна актуализация: 23:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още