IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти 3 млрд. лева ще отидат за здраве през 2014 година

Депутатите приеха бюджета на НЗОК, залагат се приходи за 2,8 млрд. лв. и разходи в размер на 2,82 млрд. лв.

15:09 | 27.11.13 г.
Почти 3 млрд. лева ще отидат за здраве през 2014 година

Депутатите от ГЕРБ подкрепиха предложението на БСП фонд „ин витро“ да се върне отново към Министерство на здравеопазването, но оспориха предвидените средства. Дариткова посочи, че планираните 7 млн. лв. са крайно недостатъчни и прогнозира 8 млн. лв. дефицит. Народните представители от опозицията призоваха да се намерят допълнителни средства за фонда, за да функционира нормално. Десислава Атанасова изтъкна като мотив задълбочаващата се демографска криза и призова да се осигури достъп на повече граждани с репродуктивни проблеми до фонда за асистирана репродукция, като бъде увеличен бюджетът във фонда.

Според приетите текстове Надзорният съвет на НЗОК ще може да взима решения за авансово разходване до 5 процента месечно от средствата „Резерв, включително за непредвидени и неотложни разходи” за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ. От опозицията коментираха, че това е поредният удар върху резерва на НЗОК. Според Даниела Дариткова това решение за авансово харчене на резерва ще фалира касата, защото е некоректен начин за разходване на средства и обрича системата на дефицит.

Беше прието ваксините за задължителни имунизации и реимунизации да се финансират от здравното министерство от следващата година, но не по-късно от 1 април 2014 година. По повод на това Даниела Дариткова изрази притеснение, че не просто става въпрос за прехвърляне на дейности." Притеснението е какво ще се случи, ако МЗ не направи до 1 април обществени поръчки за купуване на ваксини", каза тя.

„Това решение поставя под риск целия имунизационен календар на България“, каза и Десислава Атанасова по същата точка от проекта. Тя цитира примери за времето, когато здравното министерство провеждаше обществените поръчки, завършили с фатален край, заради административното забавяне. „Заложеният срок от четири месеца за провеждане на процедурите е категорично кратък“, каза тя и допълни, че ако някой от кандидатите обжалва процедурата, ще се стигне до допълнително забавяне, а ако се стигне до обжалване пред КЗК или ВАС, ще се спре работата по имунизационния календар.

„Възможно е на 1 април 2014 година да няма ваксини за нито един български гражданин“, предупреди Атанасова. Тя напомни и за кризата с бежанците, които се имунизират извънредно. Атанасова поиска гаранции от вносителите, че ще поемат отговорност, че ваксините ще бъдат достатъчно и навременно доставяни при предложените от тях условия.

Депутатите приеха предложението за актуализация на бюджета на здравната каса с 27 млн. лв. за тази година. Депутатът от мнозинството Даниела Дариткова коментира, че тези средства няма да решат кардинално проблема с дефицита на болниците и попита как ще се отразят те на дефицита в държавния бюджет. „Влизаме с дефицит в следващата година, видно е, че няма дългосрочна визия по проблема, а са само козметични промени“, каза Дариткова.

Менда Стоянова също отбеляза, че промяната означава допълнителен дефицит в касата и напомни, че той е част от дефицита по консолидираната фискална програма. На практика не знаем позицията на Министерството на финансите, каза тя и попита дали по този начин няма да се надхвърли заложеният праг на дефицит от 2% от БВП. Стоянова попита и откъде ще дойде финансирането - източникът не е посочен, коментира тя.

По темата се включи отново Даниела Дариткова, която пък постави въпроса дали, ако НАП осигури 30 млн. лв. от надсъбрани вноски, ще се постигне баланс по бюджета. Менда Стоянова коментира, че с тези пари ще се финансират разходите на касата до декември.

Ако действително има надсъбрани приходи, то те трябва по закон да се одобрят с решение на надзора на касата, обясни тя и посочи, че ще нулират този дефицит. Тя изрази съмнение обаче, че целта на тази промяна е в касата да се похарчат освен тези 27 млн. лв. и други средства.

„Прави се скрита актуализация на бюджета на касата“, заяви Атанасова и обави, че направена по такъв начин актуализацията е противоконституционна.

Депутатите одобриха и предложената промяна в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) за намаляване на таксата за пенсионерите при посещение при личен лекар до един лев. Атанасова коментира, че това е предизборно обещание, а средствата за това политическо решение са предвидени до средата на следващата година. Тя посочи, че е напълно възможно парите, които сега се отделят, да не стигнат.

Менда Стоянова предупреди, че ще има проблеми при компенсирането на лекарите, които досега получаваха пълна такса. Тя предположи, че във всички случаи ще бъдат намерени пари за такава компенсация, иначе ще се стигне до ново недоволство сред лекарското съсловие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още