IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството не се споразумя с МВФ за минималната работна заплата

12:41 | 16.12.04 г.
Автор - снимка
Създател
Правителството не се споразумя с МВФ за минималната работна заплата
„Лошата новина е, че нямаме споразумение с МВФ за минималната заплата заплата и разходната част. Добрата новина е, че разговорите продължават”, заяви финансовият министър Милен Велчев днес на заключителната пресконференция на мисията на Международния валутен фонд.

Според Милен Велчев правителството ще продължи да настоява минималната работна заплата от януари следващата година да стане 150 лв. Няма промяна и в плановете за разходната част на бюджета за края на тази година и началото на 2005 г., където се предвижда отпускане на 135 млн. лв. за образованието.

Преговорите с Мисията на МВФ ще продължат в началото на 2005 г., най вероятно до два-три месеца.

Ръководителят на мисията на МВФ за България Ханс Фликеншилд заяви, че “ МВФ очаква около 1,5% излишък от БВП, който да се влее в икономиката. Разговорите трябва да продължат, но за това са нужни по-нататъшни инструкции от ръководството на фонда във Вашингтон, защото до този момент са изчерпани границите на възможните преговори”.

Представителите на МВФ очакват ръст на БВП от 5,5% за 2004 и 5,25% за следващата година, докато инфлацията според тях ще се понижи от 3,75% през 2004 г. до 3,25% година по-късно.

Препоръките към българското правителство бяха за по-нататъшно ограничаване на фискалната политика. Като цяло обаче МВФ смята, че проблемите около безработицата се решават добре и даде положителна оценка на БНБ за усилията за ограничаване кредитната експанзия.

“За следващата година банката е заложила един по-умерен ръст в размера на кредитирането от 25-30%”, каза в тази връзка управителят на БНБ Иван Искров.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още