IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В 49 пункта в страната се продават винетки

11:13 | 06.01.05 г.
Автор - снимка
Създател
В 49 пункта в страната се продават винетки
До 6 февруари няма да има глоба за липса на винетни стикери

Стикери за заплащане на винетна такса за ползване на пътната инфраструктура се продават в общо 49 пункта в страната. Годишни, месечни и седмични винетни стикери могат да се намерят във всички областни пътни управления и в 22 гранични пункта, съобщиха от Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

От началото на тази година винетките са задължителни за всички превозни средства с българска и чуждестранна регистрация.

С въвеждането на винетната система отпадна плащането на пътен данък за моторните превозни средства. Водачите имат възможност да избират каква винетка да закупят в зависимост от това колко често ползват републиканската пътна мрежа.

Винетната система не засяга автомобилите, които се движат в рамките на населените места и по общински пътища, както и околовръстните и обходни шосета.

Смисълът на системата е да се плаща само тогава, когато се ползва Републиканската пътна мрежа и парите от потребителската такса да отиват само и единствено за поддържане на тази мрежа.

До 6 февруари 2005 г. органите на МВР няма да налагат глоби за липса на винетни стикери.

Очаква се в най-скоро време винетки да могат да се продават и в пунктовете на фирмите, спечелили откритата процедура за организиране на дейността по разпространение на винетните стикери – Консорциум „ДЗИ – Транс” и Български пощи ЕАД.

Списък с републиканските пътища, за които се плаща винетна такса
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още