IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на автомобили в България ще пъпли на ниска предавка

Продажбите на нови коли у нас са били едва 20 хил. през 2013 г., твърди експертът Иля Селиктар

12:05 | 20.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пазарът на автомобили в България ще пъпли на ниска предавка

Автомобилният пазар в България ще продължи да се развива с ниския темп от последните 3-4 години, прогнозира в ефира на телевизия и радио Bulgaria On Air главният редактор на сайта auto-press.net инж. Иля Селиктар .

Пазарът на автомобили у нас се е свил с 0,3% през 2013 г. и въпреки ръста от 1,5% за януари ще продължи в да се развива в познатото си ниско ниво през годината. Продадените нови коли през изминалата година са 20 хил. броя, а тези втора ръка - 200 хил. За сравнение - през една от най-силните за сектора години - 2007-а, продажбите на нови коли са били 50 хил.

Като най-предпочитан нов автомобил у нас за 2013 г. Dacia изпреварва традиционния лидер Volkswagen, а Toyota остава на трето място, като тенденцията в търсенето е на малки и икономични автомобили. 

На европейския пазар, който с изключение на Великобритания търпи спад през последните 4,5 години, се наблюдава оживление. В Северна Европа пазарът показва по-добро представяне с ръст между 6 и 7%, докато в Южна Европа ръстът е в порядъка на скромните 1-3%. Германия остава най-големият пазар на автомобили в Европа, докато Русия, която в последно време отбеляза значителен възход, отчита спад от 13%.

Предстоящите през годината премиери логично ще бъдат свързани с намаляването на разхода на автомобилите и ограничаването на вредните емисии, имайки предвид завишените изисквания на регулаторите най-вече в САЩ, коментира още Селиктар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още