IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безлов: Събитията в Крим не бяха планирани

Визитата на Андерс Фог Расмусен може да не е просто символична, твърди анализаторът

08:55 | 11.04.14 г. 20
Безлов: Събитията в Крим не бяха планирани

„Събитията поставиха Путин в пресата на времето и кримските събития бяха непланирани“, заяви Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в ефира на Bulgaria on Air.

Според него вероятно е било планирано Янукович да загуби изборите, но дотогава да има „Южен поток“. „При неговия старт Украйна би могла да остане изцяло зависима от милостта на Русия“, добави Безлов, според когото обаче площадната революция е форсирала събитията.

Междувременно и самият руски президент Владимир Путин заяви, че Русия не се е готвила за присъединяване на Крим, а „решението е било взето едва след като били получени данни за настроението на местните жители“.

„Не е ясно дали визитата на Расмусен е символична. Интересно дали не се преговаря за Безмер или Атия“, каза още Безлов.

„Още преди година-две се оказа, че в класациите на САЩ за значението на базите „Безмер“ е на шесто място. Въпреки че в момента тази база е инфраструктура без значение, там се планират големи инвестиции“, заяви още той.

Безлов коментира и протестите в София по повод визитата на ген. секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

„Тези 20 души в София не създават общата картина, но трябва да се съобразяваме с данните за обществените нагласи към Русия. България е голямо изключение в Европа. Знаем какви са нагласите на останалите страни – Чехия, Полша, Словакия. Има промяна по отношение на Сърбия. Прави впечатление, обаче, че дори хора, които не са имали досег със стария свят, свързан със съветския модел, имат положителна нагласа към Русия. За съжаление хората нямат идея за реалностите в съвременния свят. Те продължават да вярват, че Русия е другият полюс“, каза още Тихомир Безлов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 10 години
Като е окупирана територия Крим, що няма въстания и сблъсъци? Що там хората развяват Руски знамена и са доволни, че ще им се вдигне макар и малко жизнения стандарт? Що руснаците от Крим дето живеят у нас, сега се връщат в Крим?И според теб, за какво му е на Путин България, че гледам сериозно си се притеснил да не ни освободи от ЕС? Той няма нужда да добива добива мизерните ни полезни изкопаеми, а някаква невероятна индустрия у нас няма. Пък и ние сме си перманентно за продан - цялата държава. Няма нужда да се дрънчи с оръжия, просто трябва да се напечатат малко пари и ще ни купи който си пожелае. Ама няма желаещи :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Маааалииии! Мааалииииии!Каква е разликата между България и Крим? :DАми разликата е, че България никога не е била Руска територия, а Крим почти винаги е бил руски. Разликата е, че България е член на НАТО и половината свят (вкл, Турция, която толкова не обичаме) е задължен по договор да удари всеки агресор срещу България. Разликата най-сетне е, че България няма граница с Русия и никога не е имала. Така че спри се моуим ти се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
MZ/X
преди 10 години
Колко плащат в централа на БСП на пост? По 20 или 30 стотинки? Добре би било да пишеш малко по дълги и обосновани мнения за да си заработиш заплатата :)) Слабо се аргументираш и скоро ще те сменят :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
За щастие реален риск от ядрен конфликт няма, но конвенционално окупиране на територии, както показа примера с Крим е реална опасност! Каква е разликата между България и Крим? И двете са бивш руски протекторат с доста руснаци. На морето има зони където руските собственици вече са мнозинство! Нищо не пречи на Путин да окупира част от Черноморието ни... В момента може да го направи без дори един изстрел, толкова ни е слаба отбраната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Човек, чуваш ли се какво говориш? Русия е големият губещ тук. Спечели присъединяване на хартия на една педя земя към и без това огромната си територия. Казвам НА ХАРТИЯ защото както стана ясно, Крим винаги е бил под руски контрол, вкл. военен, дори и административно в Украйна. За сметка на това загуби Украйна безвъзвратно като свой сателит, загуби милиарди долари, които изтекоха от страната, обтегна отношенията си с Европа и САЩ и почти цял свят, изключена бе от Г8 и изобщо губи много чисто стратегически и геополитически. Губи десетки пъти повече отколкото струва Крим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Ето го и евро-атланто-промития и той счупи ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
LuckyYou
преди 10 години
Абсолютно. Тогава ще е толкова сигурно, че България ще е цел номер 1 на някоя атомна бомба! Пепел ти на езика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 11
MZ/X
преди 10 години
Истинската сигурност за България ще е ако НАТО направи една голяма база на българското Черноморие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
bgMan
преди 10 години
Напротив.Като гледаме как се развиват нещата е видно колко добре и в подробности всичко е било планирано и от двете страни.Само дето руснаците излязоха много по-добре подготвени в ситуацията. Отгледаха 2 поколения национални предатели, за които има живот и надежда само ако строго подкрепят и защитават интересите и политиката на Русия.Имаме си такива и тук в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
LuckyYou
преди 10 години
Присъединяването на Крим не е било планирано, за разлика от протестите на Майдана и присъединяването на Киев... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още