IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масово купуват витамини заради пролетната умора

08:08 | 18.03.05 г.
Автор - снимка
Създател
Масово купуват витамини заради пролетната умора
От 2 до 30 лв. струват подсилващите таблетки, аптеките не смогват на търсенето

200 000 таблетки витамини изпиват българите само за седмица. Това показа проверка на "Стандарт" в столичните аптеки. Най-много подсилващи хапчета се взимат в края на зимата и пролетта, казаха фармацевтите. Според тях най-предпочитани са разтворимите витамини в комбинация с минерали.

Младежите са почитатели на таблетките с вкус на горски плодове или цитруси, а възрастните гълтат традиционните хапчета, които не се разтварят във вода. Хората над 40 г. обаче рядко си купуват витамини, обясниха аптекарите.

Ефервесцентните таблетки мултивитамини и минерали са почти двойно по-евтини от тези, които не се разтварят във вода. Цената на разтворимите варира от 2 до 5 лв. Най-предпочитаните хапчета, които не се разтварят във вода, пък струват 10 лв. В зависимост от марката и съдържанието на полезни вещества цената може да достигне до 30 лв.

От началото на великденските пости търсенето на витамини в аптеките се увеличи, обясняват аптекарите. Витамините спокойно могат да се набавят и по естествен начин, като се ядат повече плодове и зеленчуци. Според фармацевтите обаче, за да се набави витамин С, колкото се съдържа в едно хапче, трябва да се изядат 1 кг лимони.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още