IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изключиха три изби от лозаро-винарската камара заради фалшиво вино

15:42 | 01.06.05 г.
Автор - снимка
Създател
Изключиха три изби от лозаро-винарската камара заради фалшиво вино

Общото събрание на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) е взело решение да изключи от камарата три винарски изби - "Розова долина" АД, гр. Баня, Винпром Монтана АД и ЕТ "Елисавета Филипова", гр. Петрич, съобщи Dnes.bg.

Решението е мотивирано с грубо нарушение на етичния кодекс на камарата от страна на фирмите чрез производство на фалшиви вина и неспазване на разрешените енологични практики чрез добавяне на забранени изкуствени оцветители. Данни за извършените нарушения от изключените винопроизводители са били предоставени от Изпълнителната агенция по лозата и виното.

Общото събрание на НЛВК е гласувало най-строгата санкция за нарушителите, произвеждащи фалшиви продукти и неспазващи основната разпоредба от Етичния кодекс, посочиха от камарата.

В съобщението се припомня текстът на разпоредбата, който гласи: "Членовете на НЛВК ще опазват чистотата на виното като продукт, получен изключително и само от винено грозде, произвеждайки го така, както е описано в единственото определение за вино, а именно - "Виното е продукт, получен в резултат на естествена алкохолна ферментация на прясно грозде от вида Vitis - Vinifera или гроздова мъст".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още