IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 13 юли

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:28 | 13.07.15 г.
Акцентите в бизнеса на 13 юли

В България

Работим за частично присъединяване на България към Шенген през октомври тази година, заяви днес вицепремиерът по координация на европейските въпроси и институционалните въпроси Меглена Кунева. По думите й „ние сме готови да стъпим на основата на преговори, които не са се случвали в ЕС досега – България да влиза в Шенген граница по граница”.

Хората с инвалидност от ТЕЛК, които са в работоспособна възраст и увреждането им позволява да работят, да не получават пенсия за инвалидност от НОИ. Върху такава реформа, която ще бъде представена през есента, работи социалното министерство, съобщи вицепремиерът Ивайло Калфин.

Себестойността на тока от АЕЦ "Козлодуй" може да скочи с 50 на сто, когато централата не работи с цялата си мощност и тя трудно ще се конкурира на свободния пазар, каза бившият изпълнителен директор на централата Иван Генов. Дългосрочните договори на дружеството са гаранцията, че то ще работи с цялата си мощност и произведеният ток ще е евтин, допълни той.

България трябва да бъде причислена към държавите, които са силно уязвими към миграционния поток, като Италия и Гърция, заяви председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков. По думите му тази година броят на подадените молби за убежище може да достигне 20 000.

Споразумението, което лидерите от еврозоната постигнаха в преговорите за новата спасителна програма на Гърция, е нещо много добро, коментира проф. Христина Вучева по повод сделката между Гърция и кредиторите. Добро решение е и че се отделят средства за банките и отделно от тях средства за инвестиционно развитие на Гърция.

По света

aGreekment вместо Grexit. Това е водещата новина днес, след като Гърция най-накрая постигна сделка с кредиторите.

Страната ще получи 86 млрд. евро като част от третата спасителна програма, стана ясно след продължилата 17 часа среща на лидерите на еврозоната. В замяна на по-голямата сума тя трябва да изпълни редица тежки изисквания, които по време на среднощната среща често бяха определяни от наблюдателите като „почти неизпълними”.

По-късно Европейската централна банка реши да запази без промяна тавана на спешната ликвидна помощ за банките в Гърция. Очаква се след сряда ЕЦБ да разясни и как ще се рекапитализират банките в южната ни съседка, за което беше съобщено, че са предвидени до 25 млрд. евро от новата програма.

Сега обаче пред Ципрас предстои тежката задача да убеди гръцкия парламент да гласува в подкрепа на споразумението. Главната опозиционна партия в Гърция „Нова демокрация“ вече обяви, че смята да подкрепи мерките на кредиторите и призовава премиера да внесе в парламента възможно най-бързо сделката.

В друга част на света се оказа, че Саудитска Арабия е взела заеми за 4 млрд. долара от местните пазари през последната година, продавайки за пръв път държавни ценни книжа от осем години насам. Така страната да поддържа високите нива на публичните разходи, докато цените на петрола спадат.

Световният пазар на петрол би трябвало да е по-балансиран следващата година, след като Китай и развиващият се свят увеличават потреблението, а предлагането на шистов петрол от Северна Америка и други региони расте по-бавно, прогнозира ОПЕК. След публикуването на прогнозите цената на  петрола отбеляза спад.

На борсата

Вече са гласувани брутни дивиденти от 136,3 млн. лв. от публичните дружества, търгувани на БФБ-София. Те са изплатени от 41 компании по 42 емисии книжа, като предстоят събрания на Булгартабак холдинг АД и на ФЕЕИ АДСИЦ .

Препоръчваме

Ако търсите къде да се скриете от летните жеги - в киното винаги е прохладно. Добър избор на филм явно ще е "Миньоните", който оглави бокс офис класацията в САЩ и Канада през дебютния си уикенд. Това е и втората най-силна премиера на анимационен филм в историята.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още