IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 25 август

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:29 | 25.08.15 г.
Акцентите в бизнеса на 25 август

В България

На фона на активния летен сезон, който по принцип се характериза с ниска кредитна активност, през юли расте както фирменото, така и потребителското кредитиране. Единствено обемът на отпуснатите от банките жилищни заеми намалява през месеца.

Растат и преките чуждестранни инвестиции, като за полугодието те са в размер на 799 млн. евро. Това е два пъти повече от същия период на миналата година и приближава нивата отпреди кризата през 2009 година, заяви икономическият министър Божидар Лукарски.

По време на посещението си в Туркменистан министър-председателят Бойко Борисов е заявил пред президента Бердимухамедов, че българските строителни фирми разполагат със значителен капацитет и опит, който може да бъде използван успешно в изграждането на инфраструктурата на Туркменистан и в мащабните строителни програми.

Националният съвет за тристранно сътрудничество одобри днес проект на МС за Наредбата за разпределяне на задължителните осигурителни вноски. С документа се регламентират промените в Кодекса за социално осигуряване, с които на хората се дава свободата на избор къде да влагат парите си за пенсия.

В света на суровините цената на петрола продължава да е водеща новина и в България. За българската икономика отражението на случващото се на пазарите е благоприятно, но ефектът няма да е толкова голям, колкото за други държави, макар че като цяло ниските цени намаляват производствените разходи и стимулират потреблението.

По света

Продължавайки темата с петрола - резкият спад в световните цени на петрола подкопа един от основните стълбове от стратегията на Саудитска Арабия: свободно изпомпване с цел заграбване на дял от световния пазар. Много страни искат кралството да промени стратегията си и да ограничи производството си, за да стабилизира цените.

Водещата новина продължават да бъдат обаче фондовите борси и кризата в Китай. Хаосът на китайските фондови пазари не показа признаци на възстановяване във вторник. Основният индекс Shanghai Composite ускори спада си в последния час от търговията и завърши под ключовите 3 000 пункта.

По-късно през деня централната банка на Китай понижи лихвените проценти и в същото време намали изискванията за задължителните резерви на кредиторите за втори път през последните два месеца, за да подкрепи забавящата се икономика и сриващия се фондов пазар, който предизвика ударни вълни в цял свят.

Според Goldman Sachs обаче "касапницата" на финансовите и стоковите пазари може да вещае деня на Страшния съд за световната икономика, но заплахата от глобална рецесия е ниска. Банката запазва положителна препоръка относно акциите на развитите пазари през следващите шест до 12 месеца.

Макар че новият спад на цените на петрола и изненадващото обезценяване на китайската валута на 11 август притискат инфлацията в еврозоната, Европейската централна банка ще предприеме допълнителни мерки, ако види значителен риск относно перспективите поред инфлацията, заяви вицепрезидентът на банката Витор Констанцио.

На борсата

М+С Хидравлик АД обръща тенденцията за спад на печалбата, реализирайки повишение от 3,6% на годишна база на брутната печалба до 1,064 млн. лв. през юли 2015 г., показват данни, публикувани от Стара планина холд АД чрез БФБ-София. Брутният резултат за седемте месеца на тази година е 8,24 млн. лв., което е понижение от 14,3% на годишна база.

Препоръчваме

Борсовата касапница се отразява и върху личното богатство. Заради срива на акциите на компаниите си най-богатият човек в Азия Уан Дзиенлин е изгубил зашеметяващите 3,6 млрд. долара само през последните две сесии, което е около една трета от общите му загуби от 13 млрд. долара за това лято.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още