IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес акцентите на 28 септември

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:57 | 28.09.15 г.
Бизнес акцентите на 28 септември

В България

Започваме днешния обзор с няколко новини от строителния сектор. До края на настоящия програмен период  строителните компании в България ще се конкурират на пазар с обем 20 млрд. лв. Половината от тези средства ще дойдат от еврофондовете, а другата половина - от държавата и общините, заяви вицепремиерът и заместник министър-председател по европейските фондове Томислав Дончев.

За важните инфраструктурни проекти ще разчитаме не само на евросредства, а и на бюджетно финансиране и публично-частно партньорство (ПЧП), заяви пък министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Приоритетни пътни проекти по думите й са довършването на Лот 3 на магистрала „Струма“, работата по „Хемус“, строителството на участъците София – Калотина, София – Видин, Русе – Велико Търново и тунелът под Шипка.

Президентът на България Росен Плевнелиев пък е заявил пред премиера на Турция Ахмет Давутоглу, че изграждането на газовата връзка с Турция е на дневен ред. Газовата връзка между двете държави е един от начините за диверсификация на доставките за страната ни. След първоначалните активни действия в началото на 2014 година обаче работата по нея постепенно замря.

От финансовия сектор УниКредит Булбанк ревизира в положителна посока прогнозата си за икономическия растеж на България през тази и следващата година. Значителният напредък в усвояването на средства от Европейския съюз е един от факторите за очаквания ръст на българския брутен вътрешен продукт от 2,3% за 2015 г. и 2,6% за 2016 г.

И докато Йорданка Фандъков заяви, че София е изчерпала своя капацитет с изграждането на бежански центрове и би следвало да се инвестира в сигурност, според национално представително изследване на "Алфа рисърч" 63% от българите смятат, че бежанският поток е опасност за страната ни. Държавата да се бори с трафикантите на хора искат 89% от запитаните, а 82 на сто - да се усили оградата по границите.

По света

Една от водещите новини на деня идва от борсовия свят, където съмненията в успеха на спасителната програма на швейцарската миннодобивна компания Glencore причиниха в понеделник нови разпродажби на акциите ѝ. Книжата на концерна се сринаха в Лондон с до 27% - невиждано досега ниво.

Новините около разразилия се от миналата седмица скандал около Volkswagen продължават. Германската прокуратура започна разследване срещу бившия главен изпълнителен директор на Volkswagen AG Мартин Винтеркорн, след като компанията призна, че е манипулирала резултатите за емисиите при дизеловите автомобили.

Във все още горещата Гърция пък финансовият министър Цакалотос заяви, че страната ще се завърне към икономически растеж през следващата година, ако новоизбраното правителство предприеме реформите, желани от международните кредитори, проправяйки път към рекапитализация на банките и облекчаване на дълга.

Ръководителят на МВФ Кристин Лагард пък обяви, че фондът вероятно ще преразгледа прогнозата си за ръста на световната икономика за 2015 г. и 2016 г. заради забавянето на икономиките на развиващите се страни. Според нея "Наблюдаваме обрат сред развиващите се и развитите страни: първите, които доскоро водеха световния ръст, се забавят. Вторите се ускоряват."

А в петролния свят компанията Royal Dutch Shell спира проучванията по бреговете на Аляска заради високи разходи и твърде „предизвикателни“ регулации само шест седмици, след като получи одобрение за сондаж на кладенец в арктическите води на американския щат.

На борсата

С изключение на BGTR30 водещите индекси на българския капиталов пазар стартират седмицата на положителна територия. След 5 сделки за 0,6% от капитала Софарма Трейдинг АД формира близо 80% от днешния оборот. В понеделник индексът на 15-те най-ликвидни компании SOFIX се повиши с 0,47% до 444,76 пункта.

Препоръчваме

Завършваме с една впечатляваща новина от технологичния сектор - Apple е продал 13 млн. бройки iPhone по време на дебютния уикенд на най-новите си устройства iPhone 6S и 6S Plus, след като ентусиасти от Пекин до Ню Йорк се втурнаха към магазините, за да се окажат сред първите, сдобили се с новите смартфони.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още