IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 15 октомври

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:10 | 15.10.15 г.
Акцентите в бизнеса на 15 октомври

В България

Започваме с две новини от енергийния сектор. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев призна днес, че развалянето на договорите с инвеститорите в двете т. нар. "американски централи" в Маришкия басейн е законово невъзможно в момента.Той обаче допълни, че има подкрепата на вицепремиера Томислав Дончев за прокарването на промени в законодателството, които като цяло да подкрепят енергетиката.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова пък съобщи днес, че парламентарно представените партии, подкрепящи правителството, са обсъдили необходимостта и възможността от увеличаване на размера на държавната гаранция по проекта за изграждане на междусистемната газова връзка с Гърция. В държавния бюджет за 2015 г. правителството потвърди държавна гаранция от 80 млн. евро за този проект.

Да се възстановяват само 70% от ДДС за фирмени автомобили, самолети и яхти, които ще се ползват и за лични нужди, предлага Министерството на финансите в промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. За предложената плоска удръжка от 30% от ДДС е нужно специално разрешение от ЕС.

Летният сезон приключи още преди месец. Оказва се обаче, че лятото на 2015 година е най-слабият сезон за туризма в България от осем години насам, твърди Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенти. От приемането ни в Европейския съюз до днес делът на европейските туристи всяка година намалява.

Европейската комисия е одобрила оперативната програма „Инициатива за малки и средни предприятия“ 2014-2020. България е третата страна в Европейския съюз, която ще финансира малките и средни предприятия с подобен механизъм. Другите две страни са Испания и Малта.

По света

Продължаваме с новините от все още актуалната Гърция. През следващата седмица Атина ще получи 800 млн. евро, съобщи комисарят по въпросите на еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис. Сумата е първият транш от извънредната програма за Гърция, насочена към по-доброто усвояване на европейски средства.

По другата тема на деня - бежанската вълна, Европейският съюз ще работи по съвместен план за действие с Турция за овладяването на бежанската криза. В замяна Анкара ще получи значителна финансова подкрепа. ЕС ще разработи и пътна карта за премахване на визите за турски граждани.

Европейският съюз се крепи на няколко основни свободи – на придвижване на хора, идеи и капитали, а сега се нуждаем и от свободното придвижване на енергия, посочи днес Жан-Клод Юнкер при откриването на проекта за газова връзка между Полша и Литва. Това е първият интерконектор между Балтийска държава и единния европейски газов пазар.

Инфлацията в еврозоната е далеч под целта от 2%, заложена от ЕЦБ, заяви Евалд Новотни, член на управителния съвет на институцията. Коментарите му сигнализират, че вероятно ще са необходими повече стимули от страна на ЕЦБ. Само преди три седмици Новотни заяви, че основната инфлация показва равновесие в потребителските цени.

Украйна е готова да заведе съдебно дело срещу Русия заради преструктурирането на дълга на Киев в размер на 3 млрд. долара, съобщи премиерът на Украйна Арсений Яценюк. По думите му Киев е предложил на Москва на 29 октомври да се преразгледат условията на украинската страна за преструктуриране на дълга и частично отписване.

На борсата

Застрахователното дружество Евроинс Румъния, което е част от групата на Еврохолд България, ще увеличи капитала си с 45 млн. евро (200 млн. леи) заради изисквания на румънската Агенция за финансов надзор. Справка с финансовия отчет на румънското дружество от 2014 г. показва, че към края на миналата година основният капитал на дружеството е възлизал на 237 млн. леи.

Препоръчваме

Съвсем скоро стартира новата Bloomberg TV Bulgaria, a денят по телевизията ще започва с „Бизнес старт“ – предаването, в което зрителите ще научават първи пазарните новини и актуалната информация с коментар за щатските, азиатските борси и БФБ.

И накрая - една новина от технологичния свят. Snapchat премахва собствения си канал от деветмесечната си видео функция Discover. Освен това съкращава служители и оставя създаването на съдържание в ръцете на медийни партньори.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още