IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лозарските стопанства у нас влизат в единен регистър

15:09 | 10.09.05 г.
Автор - снимка
Създател
Лозарските стопанства у нас влизат в единен регистър

Наредба за условията и реда за създаване и поддържане на регистър на лозарските стопанства и специализирана кадастрална карта на лозята е приел Колегиумът на Министерство на земеделието и горите. С нея се премахва класификацията на лозарските терени по категории, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Целта на промените е да се подобри управлението и контрола на лозаро- винарския потенциал в страната, да се отразят последните промени в Закона за виното и спиртните напитки, както и да се постигне хармонизация с европейското законодателство в сектор "Вино".

Според изискванията на Европейския съюз всяка страна трябва да има изграден регистър на лозарските стопанства. У нас той се създава и поддържа от Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ). Наличието на регистър е условие за управлението на правата за засаждане на нови лозя и презасаждане, коментираха от министерството.

Съгласно Наредбата физическите и юридическите лица, производители на винено грозде, задължително ще трябва да регистрират управляваните от тях лозарски стопанства в ИАЛВ. Изискване към тях е и да уведомяват при настъпване на промени в структурата на стопанството им - например включване или отделяне на лозарски имот от тях.

Специализираната карта на лозята ще съдържа кадастрални данни, като основна единица е лозарското стопанство. До одобряването на кадастралната карта и регистри за даден район за изработването на специализирана карта ще се ползва картата на възстановената собственост.

Специализираните кадастрални данни ще отразяват информация за различните сортове лози, гъстота на засаждане, година на засаждане, почвени и климатични характеристики.

Наредбата влиза в сила 3 дни след обнародването й в Държавен вестник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още