IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на карти Visa в България е достигнал 457 350 в края на юни

За едногодишния период общата стойност на плащанията с картите в търговски обекти достигна 33 млн. долара, а броят на транзакциите е над 280 000

16:36 | 20.09.05 г.
Автор - снимка
Създател
Броят на карти Visa в България е достигнал 457 350 в края на юни

Броят на карти Visa в България е достигнал 457 350 в края на юни, като се е повишил със 165% за едногодишния период от юни 2004 г., съобщи днес на пресконференция Каталин Крецу, регионален мениджър на Visa International за България и Румъния. "За едногодишния период общата стойност на плащанията с картите в търговски обекти достигна 33 млн. долара, а броят на транзакциите е над 280 000", каза Крецу.

"Все повече българи разбират предимствата на банковите карти като платежно средство в ежедневното пазаруване", допълни той. Нарастването на плащанията се дължи и на факта, че броят на търговците на дребно, които приемат картите Visa, е нараснал със 71% до 3784 обекта за периода от края на юни 2004 г. до края на юни 2005 г. Общият брой на обектите, в които може да се ползва карта Visa у нас, е 6536.

На една карта за едногодишния период са направени 0,61 транзакции в търговски обекти. "Това наистина е малко, но ние не го приемаме като неуспех, защото българската икономика и пазарът на банкови продукти се развиват", каза Крецу. Той допълни, че на хората трябва да се обяснява повече къде могат да използват тези карти и за предимствата при тяхното използване.

"Следващият етап на развитие ще бъде насочен към сегментация на българския пазар - с кредитни и дебитни карти за индивидуални и корпоративни клиенти. Visa работи в тясно сътрудничество със своите банки-членове в подкрепа на тези програми", допълни Крецу. Той не уточни колко са банките, които издават карти Visa в България, като каза, че техният брой постоянно се променя. "В момента се работи по 14 програми за издаване на чип-карти", каза още Крецу.

Най-популярни у нас са картите Visa Electron - общо 411 330 или 90% от всички карти Visa. Втори по популярност са Visa Classic с 9,2 на сто дял (41 925 карти). Броят на картите Visa Commercial и Visa Premium у нас все още не е много голям.

В глобален мащаб Visa започва през тази година промяна на логото си, което ще бъде еднакво за всички продукти. Процесът трябва да приключи до края на 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още