IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Исландският милиардер Тор Бьорголфсон скоро ще поеме контрол над БТК

Бьорголфсон контролира инвестиционния фонд Новатор, който е подписал споразумение за придобиване на всички акции на собственика на БТК

13:54 | 01.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Тор Бьорголфсон; снимка: Investor.bg
Тор Бьорголфсон; снимка: Investor.bg
Адвент Интернешънъл и Новатор Телеком България са постигнали споразумение, предоставящо на Новатор опция за изкупуването на всичките дялове във Вива Венчърс, съобщиха от БТК.  Вива Венчърс притежава 65% от акциите на БТК, а инвестиционният фонд Новатор се контролира от исландския милиардер Тор Бьорголфсон.

Споразумението е под условие, че бъде получено одобрение от съответните институции.

БТК и vivatel приветстват възможността за евентуално бъдещо увеличаване на дела на инвестициите на г-н Тор Бьорголфсон във Вива Венчърс, тъй като той е един от най-големите преки чуждестранни инвеститори в България и наред с това е доказал се стратегически инвеститор в телекомуникационния сектор във Финландия, Полша, Чехия и Гърция“, се казва в съобщението на компанията.

Чест е за нас, че след приватизацията успяхме да превърнем БТК от държавен монополист в модерна и привлекателна телекомуникационна компания, която откликва на интересите на клиентите”, каза главният изпълнителен директор на БТК Денис Уолах.

Искаме БТК все повече да допринася за развитието на българската икономика. Смятам, че компанията ще продължи да бъде едно от най-големите публични дружества, чийто акции се търгуват на Българската фондова борса” добавя Уолах.

От телекома подчертават, че вече са постигнали целите си за 2005 г. за цифровизация на мрежата в страната, въвеждане на високоскоростен ADSL Интернет, което позволява на бизнеса и общините – дори и в отдалечените райони на страната – да комуникират и да бъдат част от глобалния пазар.

БТК стартира и третия GSM оператор у нас - vivatel, който по данни на БТК вече има над 60 хил. абонати.
 
През ноември КЗК разреши концентрация между Новатор и СИБАНК, което означава, че фондът ще може да закупи до 34% от банката. Освен това Тор Бьорголфсон притежава контролен пакет във фармацевтичната компания Актавис, която от своя страна притежава три завода в България.
 
Според  изданието Форбс богатството на Бьорголфсон се оценява на около 1,4 млрд. долара в края на миналата година.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още