IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С не повече от 5% могат да растат заплатите в монополните предприятия

Право на увеличение на заплатите с до 6% ще се дава само след писмено разрешение на министъра на труда и социалната политика

15:23 | 26.01.06 г.
Автор - снимка
Създател
С не повече от 5% могат да растат заплатите в монополните предприятия

При образуването на средствата за работна заплата търговските дружества, които имат монополно и господстващо положение на пазара, не могат през отделните тримесечия на годината да надвишават с повече от 5 на сто размера на начислените средства за работната заплата от третото тримесечие на 2005 г. Това реши правителството с приемането на Наредба за образуване на средствата за работна заплата в търговските дружества с над 50 на сто държавно или общинско участие в капитала през 2006 г.

Поставеното условие важи и за предприятията, получаващи субсидии от държавния бюджет, както и за тези, които имат големи загуби и просрочени задължения към деветмесечието на 2005 г.

Ограничителните мерки се правят с цел ефективното функциониране на тези предприятия, които получават субсидии от държавния бюджет, подчерта министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова. Според нея този механизъм ще помогне за спазване на строга финансова дисциплина при формирането на средствата за работна заплата в търговските дружества с преобладаващо държавно или общинско участие.

Право на увеличение на заплатите с до 6% ще се дава само след писмено разрешение на министъра на труда и социалната политика и по предложение на съответния орган, упражняващ правото на собственост, при условие, че търговските дружества реализират печалба и са погасили просрочените си задължения.

Предприятията, които реализират печалба, нямат просрочени задължения и увеличават добавената стойност, могат да образуват средствата си за работна заплата в съответствие с финансово-икономическото си състояние. Дава се възможност това да стане чрез браншов договор.

От третото тримесечие няма да се прилагат ограничения за предприятията от списъка, които са реализирали печалба през първото и второто тримесечие на 2006 г. и нямат просрочени задължения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още