IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 1 април

10:14 | 01.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 1 април
Пренаписват договора за магистрала “Тракия”
в. Стандарт
 
Договорът за магистрала "Тракия" ще бъде пренаписан. Това стана ясно от изявление на строителния министър Асен Гагаузов. Ще бъдат подобрени икономическите и юридическите параметри по сделката. Така на държавата ще се гарантира, че аутобанът ще бъде построен. Изборът на концесионер обаче няма да се преразглежда, защото решението на съда не давало възможност за това, каза Гагаузов по Нова телевизия.
 
Общините дават на съд БТК
в. Стандарт
 
Община Варна е осъдила БТК да плаща наем за общинската земя, върху която е разположила свои съоръжения. Решението е окончателно, каза шефът на националното сдружение на общините Красимир Мирев. Самият той като кмет на Търговище вече проучва процедурата, по която варненските му колеги са защитили своята собственост. Кметът на морската ни столица Кирил Йорданов щял да запознае и останалите градоначалници с решението на казуса.
 
45% от екипите на министрите в бордове
в. Сега
 
54 от 120 членове на политически кабинети, в това число заместник-министри, са в бордове на предприятия с държавно участие, заяви Сергей Станишев по време на вчерашния парламентарен контрол.
 
Независимият депутат Минчо Христов поиска от премиера зам.-министрите да не взимат възнаграждения от участието си в бордовете и да имат поне 10-годишен опит в областта, където са пратени да надзирават. Христов обяви още, че това правителство продължава практиката на предишното, по време на което бордовете на фирмите се изпълнили с политически назначения. "При предишното правителство имаше и един министър, който само като възнаграждение от участието си в различни бордове беше получил над 70 000 лв. за една година", каза Христов.
 
Военните строят жилища за 100 млн. евро
в. Новинар
 
До 2015 г. Министерството на отбраната (МО) ще построи общо 2646 жилища върху свои терени в София и Варна. 20 на сто от тях ще бъдат за нуждите на кадровите военни. Това обяви вчера министър Веселин Близнаков. Инвестицията ще струва около 100 млн. евро и е част от проекта на МО за развитие на социалната политика в системата. Почти половината от кадровите военнослужещи в момента се нуждаят от жилища, около 19 хил. са подали молби за настаняване, обясни министър Близнаков. 
 
Лавина от дела за дупки срещу държавата и общините
в. Сега
 
Гражданите все по-често завеждат и печелят дела за лошо стопанисване на пътната инфраструктура.През последната година община Пловдив например е изгубила 20 дела за дупките по улиците в града и непочистени от леда тротоари.  
"Хората съдят градската управа, защото заради лошата пътна инфраструктура те са претърпели пътно-транспортно произшествие или са се наранили", обясни пред "Сега" заместник-председателят на Районния съд в Пловдив Явор Колев.
 
Последният случай е на 25-годишния Васил Благоев. Той осъди общината, защото през октомври 2005 г. пропаднал със своя опел в яма, дълга метър и дълбока 20 см, на бул. „Освобождение". Благоев повикал КАТ и му съставили протокол. После завел дело срещу общината с искане да му бъде платена изкъртената джанта и нарязаната гума. Районният съд отсъди в полза на пострадалия и задължи общината да плати 401 лв. на Благоев за нанесените материални щети и разноските по делото. Градската управа не е обжалвала съдебното решение и то вече е в сила.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още