IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверка показа ново замърсяване с прах и газове в района на Кремиковци

Oбщата текуща месечна санкция на металургичния завод по различни производства е 88 946 лв.

11:50 | 27.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Проверка показа ново замърсяване с прах и газове в района на Кремиковци

Основните производства на Кремиковци АД – стоманодобивно и доменно, са главната причина за замърсяването на въздуха в района на металургичния завод с прах и газове през тези дни, съобщиха от Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите-София (РИОСВ). Проверката е извършена по сигнал на граждани.

Констатирано е замърсяване с прахови и газови емисии от дейността на дружеството, които не се изпускат в атмосферния въздух през комините, а се отделят от прилежащите пътища към съответните производства, неуплътнени производствени помещения и други, уточняват от РИОСВ.

Според експертите, направили проверката, причините за това замърсяване са остарялата техника, лошото й поддържане и остарелият технологичен процес.

Дадено е предписание да се поддържат постоянно чисти от прах и кал откритите площи в районите на доменното и стоманодобивното производство, за да се намали запрашаването в района.

Според специалистите жълто-червените облаци, които съпътстват леенето на чугун, могат да бъдат отстранени само чрез промяна в технологията. Това изискване е записано в програмата за привеждане на Кремиковци АД в съответствие с екологичното законодателство, която е част от процедурата за издаване на комплексно разрешително, допълват още от РИОСВ.

От инспекцията отбелязват, че общата текуща месечна санкция на металургичния завод по различни производства е 88 946 лв. От тях 2 476 лв. е текущата ежемесечна санкция на "Стоманодобивно производство" за замърсяване с прах над допустимите норми.

До момента на днешната борсова търговия с акциите на Кремиковци са сключени две сделки на средна цена от 17,41 лв., без съществена промяна спрямо предходната сесия.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още