IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК разреши на CEZ да купи ТЕЦ Варна

Приватизационният договор за дружеството на стойност 206 млн. евро бе подписан с чешката компания през май тази година

15:34 | 28.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
КЗК разреши на CEZ да купи ТЕЦ Варна

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши концентрацията на стопанска дейност, която ще се осъществи чрез придобиване на самостоятелен контрол от страна на CEZ върху ТЕЦ Варна ЕАД, съобщиха от регулаторния орган.

Приватизационният договор за дружеството на стойност 206 млн. евро бе подписан с чешката компания през май тази година.

Комисията е извършила обстоен анализ на трите основни дяла от разглеждания пазар – производство, търговия, разпределение и обществено снабдяване с електрическа енергия.

По отношение на производството на електрическа енергия към този момент ТЕЦ Варна не притежава господстващо положение и не съществува тенденция към засилване на пазарните позиции на групата след сключване на сделката.

Договорът за приватизационна продажба на дружеството предвижда едно специфично ограничение. Централата ще може да работи на свободния пазар с три от своите блокове, като останалите три са предназначени за продажба на студен резерв. Това ще повлияе на възможността за изграждане и поддръжка на позиции, които да позволяват ограничаване на конкуренцията.

От комисията считат, че очакваното разширяване на пазара на разпределение и обществено снабдяване, от регионален към национален, ще редуцира естествения монопол на CEZ. Още повече, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) играе съществена роля за регулирането на цените в тази област.

Предвид, че пазарът на търговия с електрическа енергия е в процес на изграждане, КЗК няма основание да приеме, че в бъдеще той ще бъде доминиран от участниците в концентрацията. От значение е също и че трите големи икономически групи на този пазар притежават лицензирани предприятия за търговия с електрическа енергия, уточняват още от комисията.

Очакваните положителни резултати от сделката – модернизирането на ТЕЦ Варна, навлизането на нови инвестиции в енергийния сектор и оптимизирането на производството, биха могли да бъдат в интерес на потребителите, смятат от КЗК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още