IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговаряме за 1 млрд. евро от Европейската инвестиционна банка

С кредитната линия ще бъдат подпомагани главно големите инфраструктурни проекти

17:01 | 28.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преговаряме за 1 млрд. евро от Европейската инвестиционна банка

В момента се преговаря с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за предоставяне авансово на кредитна линия от 1 млрд. евро, която ще подпомогне главно големите инфраструктурни проекти. Това каза министърът на финансите Пламен Орешарски на семинар, организиран от Министерство на финансите (МФ), "Структурните фондове – възможности и предизвикателства", цитиран от Dnes.bg. По думите на министъра кредитите от ЕИБ се признават за местно съфинансиране.

Пламен Орешарски добави също така, че през следващите месеци предстои изключително много работа по подготовката на програмните документи на административния капацитет, не само на Министерство на финансите, но и в останалите ведомства, свързани с усвояването на средства от Европейския съюз (ЕС).

По думите му изоставането в повечето сектори е значително и всички сектори имат нужда от ресурси, затова е трудно да се подреди някаква приоритетност.

Средствата, които България ще получава от ЕС от 2007 година ще трябва да се усвояват до три години след одобрението на проекта, каза Боряна Пенчева, директор на дирекция "Управление на средства от ЕС" в МФ. В момента по предприсъединителните инструменти на ЕС – ФАР и ИСПА, страната ни може да договаря удължаване на срока до 6-7 години, посочи тя. Правилата на структурните фондове обаче са много по-строги, и ако средствата не бъдат усвоени за три години по даден проект, те няма да могат да се предоговарят, тъй като парите няма да са налични в бюджета на ЕС, обясни още Пенчева.

Най-много средства – 60 на сто от предвидените 6 млрд. евро по структурните инструменти 2007-2013 година, ще бъдат използвани за повишаване на конкурентоспособността на българската икономика.

Предвижда се също така в държавния бюджет до 2009 година да бъдат залагани допълнителни средства за общините, с които да се покрива изискваната квота за национално съфинансиране на проектите от фондове на ЕС.

Освен оперативните програми "Транспорт", "Околна среда" и "Регионално развитие" страната ще получава финансиране и по три програми, свързани с инвестиции в човешкия капацитет. Това са програмите "Развитие на човешките ресурси", "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" и „Административен капацитет“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още