IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще получи 21,5 млн. евро след присъединяването си към ЕИП

ЕИП е създадено през 1994 г. и включва държавите-членки на ЕС и три от държавите от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) - Норвегия, Исландия и Лихтенщайн

18:37 | 29.03.07 г.
България ще получи 21,5 млн. евро след присъединяването си към ЕИП
България ще получи 21,5 млн. евро след присъединяването си към Европейското икономическо пространство (ЕИП), съобщиха от пресцентъра на правителството. На заседанието си Министерският съвет одобри постигнатите резултати за финализиране на преговорите по финансовите и търговски аспекти в преговорите за присъединяването на България и Румъния към Споразумението за ЕИП.

ЕИП е създадено през 1994 г. и включва държавите-членки на ЕС и три от държавите от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) - Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

България изпрати молбата си за приобщаване към ЕИП през юли 2005 г. Предстои официалното подписване на споразумението за присъединяване.

Общият размер на средствата, предвидени за България и Румъния за периода 2007-2009 г., са 72 млн. евро. От тях 21,5 млн. евро са за България.

Приоритетните области, включени в действащия многостранен финансов механизъм, са подобряване на околната среда чрез намаляване на замърсяването и насърчаване производството на възобновяема енергия, насърчаване на устойчивото развитие чрез по-добро използване и управление на ресурсите, опазване на европейското културно наследство, вкл. обществения транспорт и градското обновяване, развитие на човешките ресурси чрез насърчаване на образованието и обучението, здравеопазване и грижа за подрастващите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още