IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подготвят нова концесия на терминала за опасни товари на пристанище Варна

Размерът на инвестициите, които трябва да направи концесионерът за изграждането и оборудването на новия терминал, е минимум 16 млн. лв.

14:06 | 10.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Подготвят нова концесия на терминала за опасни товари на пристанище Варна

Подготвя се концесия на терминала за опасни химични товари на пристанището във Варна, която вероятно ще бъде отделно от тази за концесия на пристанище Варна-Запад. Това заяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев при откриване на специализиран терминал за приемане и съхранение на рафинирани базови масла в морската столица.

Подготвя се втора процедура за избор на инвеститор на терминала за опасни химични товари, след като първата е пропаднала, поясни Мутафчиев.

По първоначални данни съоръжението трябва да бъде изградено върху площ от 120 дка, като концесионерът е длъжен да построи и пристан за разтоварване на танкери, тръбопроводи, сгради и инсталации за електроснабдяване и водоснабдяване, както и пътища и подходи.

Следва да бъде осигурена технология и технически средства за обработка на товари с дихлоретан, сярна киселина, солна киселина и течен тор.

Размерът на инвестициите, които трябва да направи концесионерът за изграждането и оборудването на новия терминал, е минимум 16 млн. лв.

Обмисля се и създаването на смесени дружества и в същото време отдаване на концесия, заяви още транспортният министър.

По думите му преговорите с Министерство на отбраната за избор на място за дълбоководния терминал във Варна са още в начален етап. Военното министерство притежава терена на островната част, където би могло да се изгради пристанищното съоръжение. То ще е с дълбочина 14 м и ще струва близо 85 млн. лв., които пристанището ще осигури чрез заем от японска банка, посочи по-рано тази година шефът на порт Варна Данаил Папазов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още