IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предвиждат ТОЛ-системата да се въведе чрез държавна концесия

ТОЛ–системата ще акумулира в бюджета приходи поне 2-3 пъти по-големи от приходите от винетки

16:29 | 08.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Предвиждат ТОЛ-системата да се въведе чрез държавна концесия

Национална агенция „Пътна инфраструктура” (НАПИ) подготвя проекто-документацията за въвеждане на ТОЛ-системата за таксуване в България посредством държавна концесия за управление на услуга от обществен интерес, е информирал днес изпълнителният директор на НАПИ Янко Янков, съобщиха от агенцията. 

В момента се извършва предварителна подготовка и се изготвя обосновка за изграждане на електронна система за събиране на ТОЛ-такси при пътуване в страната.

Една от възможностите е това да стане чрез GPS/GSM–система, която да се ползва чрез бордови устройства на автомобилите. Устройствата изчисляват автоматично дължимата такса на принципа да се плаща само това, което реално се ползва. На този етап се обсъжда въвеждането на ТОЛ-системата да бъде за автомобилите с тонаж 7,5 т и повече при движение по автомагистрали и пътища от първи и втори клас.

Процедурата ще включва възможност постепенно да се включват и други категории автомобили. „До началото на май вероятно ще бъдем готови да предоставим документацията за съгласуване в съответните институции”, е допълнил директорът на НАПИ.

Според предварителните изчисления ТОЛ–системата ще акумулира в бюджета приходи поне 2-3 пъти по-големи от приходите от винетки, което ще подобри финансирането на ремонта и поддържането на републиканските пътища, е посочил Янко Янков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още