IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН временно забрани търгово предложение за акции на Рила Боровец

Предложението, което е направено от Балкантурист Лимитид, е на приемлива цена, но има множество неясноти, съобщи говорителят на КФН

16:20 | 29.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
КФН временно забрани търгово предложение за акции на Рила Боровец

На свое заседание днес Комисията за финансов надзор (КФН) е издала временна забрана за публикуването на търговото предложение, внесено от Балкантурист Лимитид - княжество Лихтенщайн, за закупуване чрез ИП ПФБК на акции на Рила Боровец АД от останалите акционери на дружеството.

"Предлаганата цена е 49,10 лв. - тя е равна на ликвидационната стойност на акциите и е приемлива, но все пак трябва да се спазват законовите изисквания", съобщи говорителят на КФН проф. Милчо Стоименов.

Стоименов посочи, че решението на КФН е взето предвид множеството отклонения от изискванията, липсата на описание на методите и множество непълноти.

Член на надзорния съвет на Балкантурист Елит, което е свързано дружество с предложителя Балкантурист Лимитед, е вдовицата на Илия Павлов - Дарина Павлова.

Комисията за финансов надзор е взела решение за издаване на лиценз за управляващо дружество на Инвест Кепитъл ЕАД София, ако в 14-дневен срок дружеството удостовери, че изискуемият капитал е внесен.

Учредител и едноличен собственик на капитала на управляващото дружество Инвест Кепитъл ЕАД е Химимпорт инвест АД. Новоучреденото дружество е с капитал в размер на 300 хил. лв., разпределени в 300 хил. броя обикновени безналични акции с право на глас и номинална стойност 1 лв. За изпълнителен директор на дружеството е избран Миролюб Иванов.

След като Инвест Кепитъл ЕАД внесе сумата, управляващите дружества у нас ще станат 39 на брой, което според Милчо Стоименов никак не е малко за българския капиталов пазар.

Комисията е взела решение и за вписване в регистъра си на два договорни фонда, с което този вид фондове в България ще станат 91. Фондовете, чиито емисии на дялове ще бъдат вписани, са Оверон Престо и Елана Еврофонд. Управляващо дружество на първия фонд е Оверон Финанс АД, а на втория - Елана Фонд Мениджмнът АД.

ДФ Оверон Престо е с умерено до високо ниво на риск и при него е налице диверсификация. Фондът разполага с широк спектър на възможностите за инвестиции на капитала, като ще инвестира до 90% от активите си в акции, емитирани от компании, търгувани на регулирани пазари в Източна и Централна Европа. Оверон Престо ще инвестира още в акции/дялове на други колективни инвестиционни схеми, както и в дългови ценни книжа и инструменти с фиксирана доходност.

ДФ Елана Еврофонд е с нискорисков профил и ще инвестира предимно в инструменти на паричния пазар, в дългови ценни книжа, допуснати до или търгувани на регулиран пазар.

КФН е потвърдила и проспект за допускане до търговия на регулиран пазар на емисия акции, издадени от Уелкъм Холдингс АД, гр. София. Емисията е в размер на 50 хил. лв., разпределени в 50 хил. броя обикновени акции, с номинална стойност 1 лев всяка, представляващи съдебно регистрирания капитал на дружеството.

Инвестиционните намерения на дружеството са да подпише франкчайзинг договор с канадската Кофе Тайм, за да представлява марката у нас, както и да изгради верига от типа „кофи-шоп” под собствена марка.

Учредители на Уелкъм Холдингс АД са Василиос Мухтарис с 99.998 % от капитала и Димитриос Бинтудис с 0.002%. Те са и членове на Съвета на директорите на дружеството.

Василиос Мухтарис притежава 99.998 % и от капитала на Вита Ми Холдингс АД и е председател на Съвета на директорите на това дружество, в което пък Димитриос Бинтудис е заместник председател. Емисия акции на Вита Ми Холдингс Ад също беше допусната от КФН до търговия на регулиран пазар, а дружеството беше вписано като публично на днешното заседание на Комисията.

Емисията е в размер на 50 хил. лв., разпределени в 50 хил. броя обикновени акции с право на глас, с номинална стойност 1 лев всяка, представляващи съдебно регистрирания капитал на дружеството. Основната дейност на емитента е свързана с пазара на недвижими имоти, както в България така и в Гърция, и по-конкретно с пазара на бизнес имоти. Дружеството смята да изгради търговски център в района на София.

КФН е потвърдила и проспект за допускане до търговия на регулиран пазар на емисия корпоративни облигации, издадени от Асенова Крепост АД. Емисията е в размер на 6 млн. евро, разпределени в 6 хил. броя обикновени и безналични облигации, с номинална стойност 1000 евро всяка, с фиксирана лихва на 11 % на годишна база, 6-месечен период на лихвено плащане. Срокът на облигационния заем е 72 месеца, датата на емитиране на облигациите е 30 януари 2009 г.,а падежът е на 30 януари 2015 г.

Комисията също така е вписала в публичния регистър с цел търговия на регулиран пазар последваща емисия акции, издадена от Фонд за енергетика и енергийни икономии - ФЕЕИ АДСИЦ. Емисията е в размер на 330 104 лв., разпределени в 330 104 броя обикновени акции с право на глас, с номинална стойност 1 лев всяка. Това е резултат на увеличение на капитала на дружеството от 972 хил. лв. на 1,3 млн. лв.

Свързани компании:

Фонд за енергетика и енергийни икономии - ФЕЕИ АДСИЦ - права(6EER)

Асенова крепост АД(ASKR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още