IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пловдив приема столичния боклук на по-висока цена – 26,5 млн. лв.

Общината ще използва парите за осем проекта – през тази и следващите две години

11:14 | 08.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Пловдив приема столичния боклук на по-висока цена – 26,5 млн. лв.

Община Пловдив ще приеме на сметището край с. Цалапица 100 хил. тона столични отпадъци срещу 26,5 млн. лв. Това реши тази сутрин местният Общински съвет с мнозинство. Предложението бе внесено, след като късно вчера в общината се получи решението на Министерски съвет, с което се приемат условията на пловдивчани.

Сумата е с един милион и половина повече от нашите искания, като отделно столицата ще заплаща такса на сметището по 14,13 лева (без ДДС) на тон, уточни председателят на ОбС Илко Илиев.

Средства ще бъдат вложени в осем проекта, разпределени за тази и следващите две години.

За 2009 г. сумата е в размер на 800 хил. лв. и е за изсичането на високата растителност на р. Марица. За 2010 г. ще бъдат преведени 15 млн. лв., от които с 6 млн. лв. ще се подпомогне реконструкцията на Градския дом на културата, а с 4,625 млн. лв. ще бъде дотирано разширението на бул. „Марица-юг“ и „Марица-север“.

Близо милион е предвиден за разплащане на вече извършени ремонти на детски градини и училища, ще се подпомогне изграждането и на важни за региона пътни връзки. За последния транш през 2011 година остават 10,7 млн. лв., основната част от които ще бъдат вложение за изграждането на пътен възел под жп линията Пловдив-София, който ще свързва районите „Западен“ и „Южен“.

Според проектодоговора, който кметът Славчо Атанасов ще предложи на София, депото в Цалапица ще приема до 1200 тона на ден до изчерпване на цялото количество, но не по-късно от 30 юни 2010 г. Столична община ще привежда таксата до 5 дни след представяне на фактурите от Пловдив. Предвижда се прекратяване на договора при неплащане повече от три последователни месеца.

Междувременно в близко бъдеще Столична община ще трябва да осигури още 50 млн. лв., за да се справи с тежката ситуация с отпадъците на столицата. Тези пари са предвидени за изграждане на завод за преработка на боклук. Общата стойност на съоръжението ще е 183 млн. лв., като остатъкът от парите ще дойдат по оперативна програма „Околна среда“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още