IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

KBC продава подразделения, но запазва бизнеса си в България

Собственикът на СИБанк и ЗПАД ДЗИ нарежда страната ни сред стратегическите си пазари

16:38 | 18.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
KBC продава подразделения, но запазва бизнеса си в България

България остава стратегически пазар за най-голямата по размера на своята пазарна капитализация белгийска компания за финансови услуги KBC Groep NV, съобщиха от финансовата институция. Нейният стратегически план за преструктуриране е бил одобрен от Европейските регулаторни органи днес и има за цел да затвърди позициите на KBC в България, Белгия, Чехия, Полша, Унгария и Словакия.

В края на 2007 г. KBC Groep NV стана собственик на СИБанк АД, както и на застрахователното дружество ЗПАД ДЗИ.

Планът за преструктуриране на KBC предвижда продажбата на някои звена, за да може банката да запази своя комбиниран банково-застрахователен модел, но и да намали рисковия профил на групата. Новият план ще освободи капитал, който банката ще използва, за да се изплати на държавата, след като получи финансова помощ в размер на 7 млрд. евро от белгийското правителство.

В момента КВС търси купувач на своя дял от 31% в капитала на NLB Банка Словения. За да заздрави своята капиталова база и финансови резултати, KBC възнамерява да продаде още белгийската банка Centea, която се занимава с банкиране на дребно, белгийската застрахователна компания Fidea и полската компания за потребителско финансиране Zagiel.

Неотдавна КВС стъпи на банковия пазар в страни извън Европейския съюз, като Русия и Сърбия. Пазарният дял на белгийската банково-застрахователна група там остава под 1%, но въпреки това KBC няма да се отказва от тези инвестициите засега. Ръководството уточнява, че те ще бъдат преразгледани, когато условията на пазара се променят.

Печалбата на KBC за второто тримесечие отчете спад от 38% на годишна база до 302 млн. евро. Печалбата от основна дейност се сви с 49% до 409 млн. евро, като основната причина за това е сривът на печалбата от поделенията в Централна и Източна Европа, където финансовата група предлага банкови и застрахователни услуги, както и управление на активи.

Свързани компании:

ТБ СИБанк АД - свалена от търговия(5EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още