IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 1,2 млрд. лв. бюджет за София, приоритет са метрото и детските градини

За миналата година бюджетът на Столична община беше 983,7 млн. лв.

11:44 | 07.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Над 1,2 млрд. лв. бюджет за София, приоритет са метрото и детските градини

Продължаването на разширяването на столичното метро и строителството на детски градини са сред основните приоритети на София през тази година, стана ясно от състоялото се обществено обсъждане на проекта за бюджет за 2010 г.

Проектът беше представен от заместник-кмета Минко Герджиков, който посочи, че предложеният размер на бюджета за тази година е 1,213 млрд. лв.

За миналата година бюджетът на Столичната община беше 983,7 млн. лв.

Основният проект от капиталовата програма на общината е изграждането на втория лъч на софийското метро от надлез „Надежда“ до бул. „Дж. Баучер“, посочи Герджиков, цитиран от БТА. През 2010 година в строителството ще бъдат вложени 100 млн. лева.

Другите два обекта от метрото, които се изграждат през тази година, са участъкът от метростанция „Младост 1“ до Интер Експо Център, както и подземният паркинг с 1500 места, който ще е под „Цариградско шосе“ в района между магазин „Метро“ и Интер Експо Център.

Строителството ще започне през април. През тази година ще се строят общо три подземни паркинга - другите два са над метростанция „Джеймс Баучер“, както и през ЦУМ. Започва изграждането и на участъка от надлез „Надежда“ до метростанция „Обеля“, добави Герджиков.

Ако съдебните процедури, свързани с отчуждаването на терени приключат през тази година, първото кръстовище на две нива, което ще се изгражда, е това на кръстовището на бул. „Драган Цанков“ и на бул. „П. К. Яворов“.

Първите два района, където ще се реши проблемът с местата в детските градини още през тази година, са „Илинден“ и „Нови Искър“, посочи заместник-кметът.

През 2010 г. в София ще се строят 21 детски градини, както и две нови училища - в Бусманци и довършване на сградата на училището в ж.к. „Стрелбище“. Според Герджиков общината отчита, че към края на годината училищата, както и част от детските градини, които са били с делегирани бюджети, са приключили финансовата година успешно без дефицит.

Общината има намерение да заложи конкурсен принцип при отдаването на местата за рекламните съоръжения на нейна територия, каза при представянето Минко Герджиков. По думите му общината разработва система за повишаване на събираемостта от глоби, която в момента е много ниска.

Единствената повишена такса през тази година ще е за детски градини, каза Герджиков.

Отделяните пари от общината за строителството на детски градини и издръжката на дете на месец са причините за повишаването на таксата за детски градини, обясни заместник-кметът в отговор на въпрос. В момента издръжката на едно дете в детска градина е 180 лева, без в нея да са включени парите за капиталовите разходи, свързани със строителството на нови сгради.

От администрацията посочиха още, че повишената такса няма да се отрази значително върху многодетните семейства, тъй като има преференции за второ, трето и следващо дете, ако те посещават детска градина. Има преференции и за родителите с увреждания, чийто деца посещават общинско детско заведение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още