IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли България да стане обучителен център за медицински сестри от Индия?

Българските работодатели да предлагат 4-дневна работна седмица и по-разнообразни работни процеси на по-младите, препоръчва експерт

19:19 | 26.04.22 г.
Може ли България да стане обучителен център за медицински сестри от Индия?

България да не разчита на украинците като потенциал за трудовия пазар, а да търси кадри от трети страни, от държави в Азия като Виетнам, Бангладеш, Индия. Това препоръчва Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта. Тя коментира темата за предизвикателствата на трудовия пазар у нас в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

България може да се превърне в обучителен център за медицински сестри от Индия, които да запълнят празнината в сектора в страната, но и в цяла Европа, особено след пандемията от коронавирус, коментира специалистът. По думите на Василева групата на трайно безработните българи има огромен потенциал, но не всеки има желание да се включи на пазара на труда или може да бъде привлечен от работодателите с атрактивно и интересно за тях предложение.

"Можем да привличаме чужди студенти, които да учат в България за медицински сестри... Да се изпращат от Индия хора, които искат да бъдат обучени в България, да стоят тук колкото е необходимо за обучението, да създават стойност в България, след това да ги изпращаме, където ги търсят", каза гостът. 

Чрез подобна програма ще могат да се развият и образователни програми в други сектори като преподаването на чужди езици, добави Василева. В момента текат разговори с Министерството на образованието и е много важно медицинските институти да заявят своя капацитет. "Част от тях биха останали в България, а по този начин може да намалее и част от вълната от икономически бежанци", смята тя.

Василева посочи, че много работодатели в България са се надявали на потенциала на украинските бежанци. Но се оказва, че те много бързо сменят работните си места. „Не трябва да забравяме, че това не са икономически бежанци, а хора, които в по-голямата си част възнамеряват да се приберат в родината си“, каза Василева.

"Не би трябвало да разчитаме на украинците като потенциал, освен ако те нямат желание да дойдат в България, трябва да търсим потенциал от трети страни и страни в Азия като Виетнам, Бангладеш, Индия", коментира експертът.

Според Василева работодателите трябва да превъзмогнат страха си, че по-възрастните българи не могат лесно и бързо да бъдат преквалифицирани, за да се включат в работния процес. Българските работодатели трябва да предлагат 4-дневни работна седмица и по-разнообразни работни процеси на по-младите. "Трябва така да нагодим работодателските очаквания, че да се срещнат - в противен случай ще извлечем някакъв процент хора от тези възрастови групи, но няма да се справим само с хора от България", каза Василева.

От началото на 2022 г. има сериозно раздвижване в желанието на работодателите да назначават хора, но акцентът на пазара на труда остава в липсата на кадри. Заетостта се вдига и компаниите се борят за кадри, което води до увеличаване на цената на труда, коментира гостът.

Какви са добрите практики за привличане на трайно безработни, как трябва да се подходи към различните групи, могат ли да работодателите да им предложат адекватни работни места може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още