IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се развива планинският туризъм в България?

Хижите трябва да придобият нов облик и да се стремят да бъдат по-екологични, казва Любомир Попйорданов

20:00 | 07.06.23 г. 4

Периодът на пандемията беше критичен за българския туризъм, но ограниченията дадоха тласък на интереса към алтернативните форми. Това коментира Любомир Попйорданов, председател на асоциация „Планини и хора“ в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria. Всички дейности сред природата се развиха много бурно за разлика от състоянието на хижите у нас, които все още се намират в преддверието на промените, коментира той.

„Наблюдава се притеснителна тенденция публичните хижи да стават частни по различни начини. Те излизат от нормалния туристически период, от който са били част, и се превръщат в луксозни резиденции“, каза гостът. Той обясни, че в Европа хижите са свързани с алпийски или туристически дружества, чиито членове имат по-големи възможности за развитие на сферата. Важно е да се отбележи, че извън нашата страната, държавите поддържат хижите, защото те са необходимост.

„Хижите са едно много перспективно място и неслучайно има много хубави хижи на Витоша например, които в момента са места за гастрономия, за кулинарни изживявания, фотография и други най-различни събития. Хижите се връщат все повече към изначалното като привличат интелектуалците и хората с доста високи възможности“, отбеляза събеседникът.

По думите му България е страната, която има най-голяма гъстота на хижи и на този вид обекти в нашите планини, които са около 25% от територията. Хижите трябва да придобият нов облик и да се стремят да бъдат по-екологични, както и по-отговорни по отношение на енергийна ефективност, смята Любомир Попйорданов.

„Ако има модел, който да следваме, съм убеден, че ще имаме истински интерес и при хижите нещата да се подобрят. Промяната няма да стане с публични средства, но трябва и държавата да сложи акцент върху туризма в планините“, каза гостът.

Още от разговора можете да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 07.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Един Българин
преди 10 месеца
Трябва закон, с който да се върнат под общинска или държавна опека всички постройки в планините (извън населените места). Концесия на частник - да, ако се ползва за туристи, собственост - НЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Един Българин
преди 10 месеца
БТС трябва да не взима под купи както направи с Мальовица, прецака предишни концесионер макар да не му беше изтекъл договора за сметка на Ковачки. Добре че поне за сега спасихме хижа Мальовица, че и нея искаше да прилапа както прилапа ЦПШ и хотел Мальовица. Ей за това хижите стават частни на интересните места. Навсякъде трябва да има регулация и да не може също и почивните станции, като тази на Водно стопанство под Лалето да стават частен имот, недостъпен за туристите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Chorbadzhiyski
преди 10 месеца
Хижите трябва да са по-хижи, а не коптори за запои на металюго-чалгари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
cyclop
преди 10 месеца
Хижите трябва да придобият нов облик и да се стремят да бъдат по-екологични??? КАК???? Ти бил ли си на хижа някога? Какво "ПО ЕКОЛОГИЧНО" може да има?! Или просто трябва да се каже винаги това, понеже ТАКАВА Е СЕГА АДЖЕНДАТА? А не трябва ли да са ПО ИНКЛУЗИВНИ? И да имат повече жени на управленчески постове? Аз пък мисля, ме това интервю трябва да бъде по-екологично! Спрете прожекторите и камерите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още