IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще изгради първия проект за улавяне и съхранение на СО2 в Югоизточна Европа

Въглеродният диоксид ще бъде съхраняван в изчерпани газови находища в Черно море

16:35 | 12.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

България има амбицията да реализира първия проект за улавяне и съхранение на въглероден диоксид в Югоизточна Европа, става ясно от съобщение на Европейската комисия. Тези планове получават европейско финансиране от Фонда за иновации, насочено за развитие на чисти технологии.

Според описанието проектът предвижда улавяне на емисиите въглероден диоксид от заводите на "Девня Цимент", пренасянето им през газопроводи и съхранението им в изчерпани газови находища в Черно море. Партньори в него са циментовия завод и концесионерът на газовото находище "Галата" в Черно море Petroceltic България.

От Фонда за иновации посочват в съобщение, че този проект ще помогне за изпълнението на екологичните цели на Балканския полуостров до 2030 година.

През март 2022 година близо 140 проекта кандидатстваха за финансиране по фонда. Одобрение получиха 17 от тях, а общата стойност на инвестициите е 1,8 млрд. евро. Средствата се отпускат безвъзмездно и с тях се покриват разходите за реализация на идеи, свързани с чиста енергия и зелен преход - водород, възобновяеми енергийни източници, улавяне и съхранение на въглерод и т.н.

Очакванията са, че проектите, получили финансиране, ще спестят 136 млн. тона еквивалент на въглеродния диоксид за първите десет години от своето приложение.

"Девня Цимент" е най-големият завод за производството на цимент у нас. От 2016 година предприятието е част от HeidelbergCement Group - една от водещите компании за производство на строителни материали в света. Гигантът има активи в 50 държави и повече от 51 хил. служители по целия свят.

Производството на цимент е една от най-замърсяващите дейности на човека - само компаниите в този сектор емитират около 7% от всички парникови газове.

Финансиране по последната схема на Фонда за иновации получават още няколко проекта на циментови компании. Един от тях е на германската Holcim, който предвижда съхранението на въглероден диоксид и последващата му преработка в синтетичен метан, който да бъде използван като суровина в производството на компанията.

Средства получават и два проекта в Нидерландия, свързани с водород.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още