IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотите в услугите записват силни ръстове през второто тримесечие

На годишна база най-сериозно е повишението при въздушния транспорт и туристически услуги и резервации

15:54 | 24.08.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Nick Paleologos Bloomberg
Снимка: Nick Paleologos Bloomberg

Индексите на оборота в услугите в България се движат нагоре във всички сектори през второто тримесечие на 2022 г., както на годишна, така и на тримесечна база.

Ръстовете на годишна база се дължат на сериозното оживление при предлагането на услуги във въздушния транспорт, складирането, пощенските услуги и далекосъобщенията. Изключително силен тласък на оборотите дават и дейностите по производството на филми, телевизионни предавания и музика, туроператорската дейност и тези, свързани с пътувания и резервации, особено въздушният транспорт.

Спадове в оборотите се наблюдават единствено при рекламната и радио- и телевизионна дейност.

Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ), базирани на информацията за дейностите, обхванати в „Транспорт, складиране и пощи“, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти“ и в сектора „Други бизнес услуги“.

Годишни изменения

През второто тримесечие на 2022 г. общият индекс на календарно изгладените данни на оборота в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ е с 39,7% над равнището на същото тримесечие на 2021 година. Значителен ръст е регистриран при „Въздушен транспорт“ - с 213,1%, „Воден транспорт“ - със 72,6%, и „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта“ - с 58,4%.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“, изчислен от календарно изгладени данни, е със 17,8% по-висок през второто тримесечие на годишна база.

Съществен ръст се наблюдава при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ (46,6%), „Издателска дейност“ (27,9%), „Информационни услуги“ (23,3%) и „Дейности в областта на информационните технологии“ (21,4%).

При „Други бизнес услуги“ най-голям ръст спрямо второто тримесечие на миналата година е отчетен при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ - със 177,7%, и „Дейности по наемане и предоставяне на работна сила“ - с 38 на сто.

Тримесечни изменения

По предварителни данни през второто тримесечие на тази година общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“, изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличава с 9,8% спрямо първото тримесечие на 2022 година. Ръст се наблюдава при всички дейности, като той е най-голям при „Воден транспорт“ - с 52,6%, и „Въздушен транспорт“ - с 23,5%.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ нараства с 5,4% спрямо първото тримесечие на 2022 година. Най-голямо увеличение е отчетено при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ (14,9%) и „Издателска дейност“ (8,5%). Понижение е регистрирано при „Радио- и телевизионна дейност“ (1,2%).

При другите бизнес услуги най-голям ръст спрямо предходното тримесечие е отчетен при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ - с 46%, „Дейности по почистване“ - с 16,3%, и „Дейности по наемане и предоставяне на работна сила“ - с 13,9%.

Намаление се наблюдава при „Рекламна дейност и проучване на пазари“ - с 3,9%.

Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още