IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономистите вече считат рецесията в еврозоната за почти неизбежна

Германската икономика вероятно ще се свие още през това тримесечие, сочи анкета на Bloomberg

14:03 | 19.09.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Рискът от рецесия в еврозоната достигна най-високото си ниво от юли 2020 г., тъй като се увеличават опасенията, че енергийнита криза през зимата ще доведе до свиване на икономическата активност. 

Икономисти, анкетирани от Bloomberg, вече определят вероятността за свиване на икономиката през две поредни тримесечия на 80% през следващите 12 месеца, спрямо 60% в предишно проучване. 

Германската икономика, най-голямата в блока и една от най-уязвимите от съкращения на газовите доставки, вероятно ще се свие още през това тримесечие.

Очаквания на икономистите за рецесия. Графика: Bloomberg Очаквания на икономистите за рецесия. Графика: Bloomberg

Домакинствата и бизнесът в Европа се подготвят за възможността за енергийни ограничения, след като Русия ограничи доставките на газ за региона и вече се борят с рекордно високи нива на инфлация и други затруднения в доставките. 

Проучванията на бизнеса показват, че активността се свива от юли насам, с малко признаци за подобрение в близко бъдеще. Вече се очаква инфлацията в еврозоната да достигне връх от 9,6% през последните три месеца на годината, което е близо пет пъти над целта на Европейската централна банка. Анкетираните икономисти не очакват инфлацията да се забави до целевото равнище от 2% преди 2024 г.

Очаквания на икономистите за инфлацията. Графика: Bloomberg Очаквания на икономистите за инфлацията. Графика: Bloomberg

Въпреки че от ЕЦБ прогнозираха, че икономиката на еврозоната само ще стагнира, а няма да се свие, когато актуализираха политиката си този месец, те все по-често отправят тревожни предупреждения относно перспективите за растежа и инфлацията в региона. 

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард и нейните колеги оправдаха по-големите повишения на лихвите като знак за своята решимост да укротят растежа на цените, но икономистите смятат, че времето им изтича, за да предприемат подобни действия. 

Анкетираните сега очакват ЕЦБ да спре своя цикъл от повишения на лихвените проценти по-рано, но да ги вдигне по-високо до връх от 2% за лихвата по депозитите до февруари. Над половината от икономистите очакват увеличение от 75 базисни пункта на следващото заседание на ЕЦБ през октомври.

Очаквания на икономистите за лихвения процент на ЕЦБ. Графика: Bloomberg Очаквания на икономистите за лихвения процент на ЕЦБ. Графика: Bloomberg

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн заяви миналата седмица, че необичайно голямото увеличение на лихвените проценти на банката този месец е „подходящо“, като същевременно сигнализира, че бъдещите стъпки вероятно ще бъдат по-малки. Други представители на регулатора са коментирали пред Bloomberg след последното решение, че не изключват допълнително увеличение от 75 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 19.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
andy
преди 1 година
Добър ден! Стангфлацията вече може да влезе! Европолитиците най-накрая постигнаха целта си! Не мирясаха дакато не ни закопаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още