IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика избегна рецесия с ръст от 0,2% за второто тримесечие

Брутният вътрешен продукт отбелязва повишение от 0,2% за периода април-юни 2022 г. спрямо по-ранното изчисление за спад от 0,1%

10:34 | 30.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Британската икономика е нараснала през второто тримесечие, успявайки да избегне рецесията въпреки кризата с цената на живота в страната.

Брутният вътрешен продукт отбелязва ръст от 0,2% през периода април-юни 2022 г., което е изненадващо повишение спрямо по-ранното изчисление за спад от 0,1%, съобщават от статистическата служба на страната в петък, съобщава Bloomberg. Отделни данни показаха, че дефицитът по текущата сметка на Великобритания се е свил до 33,8 млрд. паунда (37,6 млрд. долара).

Икономиката на Великобритания по тримесечия. Графика: Trading Economics Икономиката на Великобритания по тримесечия. Графика: Trading Economics

Услугите отчитат ръст от 0,2% спрямо предходните изчисления за спад с 0,4% благодарение на секторите на здравеопазването и социалната дейност, финансите и застраховането и професионалните, научни и технически дейности, посочва Trading Economics. В същото време търговията на едро и дребно и сегментът на хотелиерството и ресторантьорството записват данни, преразгледани в посока надолу.

Производството на свой ред се свива с 0,2% (спрямо -0,5% при по-ранните изчисления). Промишлеността намалява с 1,1%.

Икономическият ръст от второто тримесечие означава, че икономиката не е в техническа рецесия, както мнозина смятаха. Очаква се спадът да започне от третото тримесечие, когато производството най-вероятно се е свило заради допълнителните неработни дни около погребението на кралица Елизабет Втора, и да продължи и през следващите тримесечия.

Данните са добра новина за правителството, което бе ударено от поевтиняването на паунда и финансова криза, след като обяви бюджетните си промени в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още