fallback

НАТО не признава „новите територии на Русия“ 

Бездействието пред руските ходове е много опасно, защото би довело до увеличение на дългосрочните заплахи, каза Столтенберг

20:00 | 30.09.22 г. 5
Автор - снимка
Създател

Северноатлантическият алианс не е страна в конфликта в Украйна, заяви в петък неговият генерален секретар Йенс Столтенберг. Той подчерта, че блокът също така не признава присъединяването на териториите на ДНР, ЛНР, Запорожка и Херсонска област в Украйна към Русия.

„Анексирането на територии не е проява на сила, а на слабост", каза Столтенберг, цитиран от Ройтерс. Според генералния секретар на НАТО „това, което се случи днес, е най-сериозната ескалация от февруари насам".

Запитан за отношението на Алианса към кандидатурата на Украйна за членство в НАТО, генералният секретар заяви, че всяка демократична страна има право да кандидатства. Решението обаче ще бъде взето с консенсус от всички държави членки на НАТО. В същото време „ангажиментът на Алианса да подкрепя Украйна няма да се промени". 

Столтенберг поясни, че бездействието пред руските ходове е много опасно, защото би довело до увеличение на дългосрочните заплахи. „Ако Русия спре (да се бие), ще има мир. Ако Украйна спре - ще престане да съществува като суверенен европейски народ. В наш интерес е (руският президент Владимир) Путин да не побеждава, защото обратното значи, че авторитарните режими могат да предприемат подобни действия, а това е опасно за целия свят“, добави генералният секретар.

Той определи като „ядрено изнудване" това, че Путин заплашва с употребата на атомна бомба. Думите на Путин са опасни и безотговорни, заяви Столтенберг. 

„Внимателно наблюдаваме действията на Русия. Путин носи цялата отговорност за тази война и за нейното прекратяване. Русия трябва да разбере, че ядрена война не може да се спечели, затова не трябва да се води. Много ясно е заявено на Русия, че ще има много тежки последици в случай не използване на ядрено оръжие. Досега не сме забелязали промяна при руските ядрени сили“, каза още норвежецът. 

Столтенберг отбеляза, че днес Русия е „присъединила" украински земи, равни по площ на Португалия. Това е най-голямото насилствено присвояване на земи в Европа след Втората световна война, добави той. Столтенберг повтори становището на НАТО, че това присъединяване не се признава и няма да бъде признато от алианса, защото е в пълно нарушение на международното право. 

Освен това НАТО подкрепя разследването на саботажа на газопровода „Северен поток“ и е готова да защити критичната си инфраструктура. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:02 | 30.09.22 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още