IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калин Христов, БНБ: Инфлацията няма да бъде потисната просто с увеличение на лихвите

Според него наблюдаваме една от най-тежките и негативни като природа инфлации

20:49 | 10.10.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Калин Христов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Калин Христов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

„Инфлацията няма да бъде потисната просто като се увеличат лихвите“, това коментира подуправителят на БНБ Калин Христов по време на форума "Инфлацията – криза и възможност", организиран от Bulgaria ON AIR.

Според него „наблюдаваме една от най-тежките и негативни като природа инфлации - свиване на предлагането и свръхстимулирано общо търсене. Имаме постоянни събития, които водят до непрекъснато свиване на общото предлагане в света", заяви той.

По думите му всички са вярвали, че инфлацията перманентно ще бъде много ниска. А България е била една от малкото страни, които са успявали фискално да направят определено ниво на консолидация.

„Но общо фискалната политика беше силно стимулираща. Паричната политика беше ултрастимулираща, особено в еврозоната, където имахме отрицателни лихвени проценти. Обикновено ефектът са финансови балони. Друг феномен са криптоактивите, които на практика са измамни схеми, облечени в доста софистицирани технологични опаковки", обясни Христов.

„Имаме грешки на паричната и фискалната политика. При предлагането вървяха постоянни трендове на свиване на работната сила. В България работната сила се свива с 90 хил. души на годишна основа. Води до това работниците да получават по-голяма сила спрямо работодателите, особено висококвалифицираните. Имаме увеличение на работните заплати в частния сектор много над увеличението на цените. Но това е съчетано с намаляване на производителността“, каза още подуправителят на БНБ.

„Спряха по-рано покупките от всички други. Започнаха количествено затягане и да продават ценните книжа, които бяха закупили. Докато в еврозоната - непрекъснато ускоряваща се инфлация. Там политиката беше много по-различна - много бавна и плаха реакция на повишение на лихвите. Няма и сигнал за количествено затягане. Ако не ги следваме (САЩ - бел. ред.), в еврозоната ще се стигне до голямо обезценяване на еврото, което ще генерира много по-голям инфлационен ефект. Внасяме инфлацията основно от еврозоната, при нас не се вижда стигане на плато по отношение на инфлацията", разясни Калин Христов.

Той е на мнение, че не е добра политиката, в която стимулираме потреблението с намаляване на ДДС. А увеличаването на данъците върху труда много бързо ще бъде пренесено в крайните цени. 

"Все по-малко инвестираме всяка една година от 2009 г. насам. Увеличаването на данъците върху капитала няма да доведе до стимулиране на предлагането. Да се решава проблема с инфлацията с административни тавани на цените е силно заблуждаващо", подчерта подуправителят на БНБ.

Очаквайте видеото с целия разговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 10.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 1 година
Сегашната инфлация може да бъде прекратена. Кратко за ситуацията: Сегашната инфлация е последица от неправилния основен метод за държавни финанси. ЦБ е жертва на държавната грешка. Правителството взима заеми за да плати щети от допусканата слабост. Поради държавната грешка правителството има сегашните дългове. Защо ЦБ е реално съгласна за запазване на лошия финансов метод? Възможна е полезна промяна. С подобрен основен метод за държавни финанси ще се прекрати сегашната инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още