IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е лидер по ръст на промишленото производство в Европа за втори пореден месец

Веднага след страната се нареждат Литва и Дания

14:16 | 12.10.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

България е лидер в Европейския съюз по ръст на промишленото производство за втори пореден месец през август, когато показателят се е покачил с 16,5% на годишна база, показват данните на европейската статистическа служба Евростат, публикувани в сряда.

За сравнение - предходния месец страната ни отчете увеличение от 18%, с което отново поведе класацията. През юни, когато ръстът бе 17,7%, пред нас бяха единствено Дания (24,5% ръст) и Ирландия (19,4% ръст).

На месечна база промишленото производство у нас е нараснало с 0,7% през август, като тук отново е налице забавяне спрямо отчетените +1,1% през юли.

Данните на Евростат показват още, че промишленото производство в Европейския съюз (ЕС) е нараснало с 1,1% на месечна база, а в еврозоната - с 1,5 на сто. На годишна база увеличението е било в размер на съответно 3,5% и 2,5%.

България е лидер по ръст на промишленото производство в Европа за втори пореден месец през август. Източник: Евростат България е лидер по ръст на промишленото производство в Европа за втори пореден месец през август. Източник: Евростат

Месечно сравнение на база индустриален сектор и страна членка

Продукцията на капиталови стоки в еврозоната е нараснала с 2,8% на месечна база, на трайни потребителски и на нетрайни - с по 0,9% и 0,7%, докато тази на междинни стоки е намаляла с 0,5 на сто. Производството на енергия в еврозоната е намаляло с 2,1% спрямо юли.

В ЕС продукцията на капиталови стоки се е увеличила с 2%, на нетрайни потребителски - с 0,9%, а на трайните - с 0,3%. Производството на междинни стоки и на енергия е намаляло със съответно 0,4% и 2%.

Най-голямо месечно увеличение е отчетено в Ирландия (16,6% ръст), Естония (5%) и Дания (4,3%), докато най-голямо понижение е имало в Швеция (7% спад), Белгия (6,1% спад) и Нидерландия (1,5% спад).

Годишно сравнение на база индустриален сектор и страна членка

Продукцията на капиталови стоки в еврозоната е нараснала с 8,2% на годишна база, на трайни потребителски и на нетрайни - с по 7% и 0,4%, докато тази на междинни стоки е намалял с 0,5 на сто. Производството на енергия в еврозоната е намаляло с 2,9% спрямо август 2021 г.

В ЕС продукцията на капиталови стоки се е увеличила с 8,9% за година, на нетрайни потребителски - с 3,2%, а на трайните - с 4,2%. Производството на междинни стоки и на енергия е намаляло със съответно 0,1% и 0,5%.

България е лидер по годишен ръст, следвана от Литва (14,4%) и Дания (14,1%). На опашката са Белгия (10,3% спад), Люксембург (2,5% спад) и Словакия (2% спад).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Snail5930
преди 1 година
Оръжейните заводи работят с пълна пара ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още