fallback

Таванът на сметките за енергия може да забави инфлацията, смята британската статистическа служба

Предложената подкрепа ще доведе и до забавяне в ръста на производствените цени

12:31 | 31.10.22 г. 2

Таванът на сметките за енергия на британските потребители и отстъпките от смеките за компаниите, финансирани от правителството, ще понижат официалните измерители на инфлацията. Това заяви британската статистическа служба (ONS) в понеделник, цитирана от Ройтерс.

Според ONS мерките за подкрепа, целящи да подмогнат домакинства и бизнес, подложени на най-силния ценови натиск от 40 години насам, ще намалят цените на енергията, които водят до бързо ускоряване на инфлация.

Следователно индексът на потребителските цени "ще се понижи по-силно, докато схемите за домакинствата са в сила, отколкото ако не бяха", посочиха от ONS в свое изявление. По подобен начин подкрепата за бизнесите ще спомогне за забавяне на производствената инфлация.

Икономистите и облигационните инвеститори следяха отблизо дали служителите в статистиката ще определят мерките като водещи до ценови понижения, които да забавят двуцифрената инфлация в страната, а оттам и разходите по държавния дълг, идващи от облигации, обвързани с инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:31 | 31.10.22 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още