IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският бизнес добавя 239 хил. работни места през октомври

Това е значително повече спрямо ревизираните 192 хил. работни места месец по-рано, изчислява ADP

15:32 | 02.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Темпът на наемане на нови служители от страна на американските компании се ускорява през октомври с повече от прогнозираното, отразявайки ръста в броя на новите работници в сферата на ресторантьорството и туризма, съобщава Bloomberg. Новите данни подчертават устойчивото търсене на работна ръка от бизнеса в САЩ въпреки усилията на Федералния резерв на САЩ да укроти инфлацията с риск да вкара икономиката в рецесия.

Броят на новите работни места в частния сектор  в САЩ нараства с 239 хил. през октомври след ревизираните 192 хил. броя за септември, сочи проучване на ADP Research Institute в сътрудничество със Stanford Digital Economy Lab.

Медианната прогноза на икономисти в проучване на Bloomberg беше за 185 хил. работници.

Броят на новоназначените служители нараства още в сектора на търговията, транспорта и комуналните услуги. В същото време намалява заетостта в индустрията на информационните технологии, производството и финансовите услуги.

„Това е наистина голям брой предвид темпа на икономическото възстановяване, но разпределянето на новоназначените служители не е равномерно“, коментира Нела Ричардсън, главен икономист в ADP. „Производителите на стоки, които са чувствителни към лихвените проценти, се отдръпват, а лицата, които сменят работата, имат по-малки изисквания относно заплащането“, добавя тя.

Темпът на наемане на нови служители в частния сектор в САЩ се ускорява през октомври. Източник: ADP Research Institute Темпът на наемане на нови служители в частния сектор в САЩ се ускорява през октомври. Източник: ADP Research Institute

Устойчивият пазар на труда стимулира бързия растеж при заплатите, допринасяйки за ускорената инфлация и оказвайки натиск върху Фед да затегне агресивно паричната политика.

Очаква се служителите на централната банка на САЩ да повишат лихвените проценти с още 75 базисни пункта по-късно в сряда, тъй като пазарът на труда продължава да изпраща смесени сигнали за здравето на икономиката.

Данните от ADP предшестват правителствения доклад за работните места, който се очаква да бъде публикуван по традиция в петък.

Проучването на ADP показва, че броят на новонаетите служители нараства по-съществено в западните щати, където фирмите прибавят 229 хил. работни места. Останалата част от страната записва понижение.

Докладът също така включва нови оценки за растежа на заплатите, който е сред основните притеснения на Фед, тъй като последните ръстове подхранват покупателната способност на потребителите и увеличават широко разпространения ценови натиск.

Онези американци, които са сменили работата, си отчитат средно увеличение на заплатите от 15,2% спрямо същия месец на 2021 г. За онези служители, които запазват работните си места, увеличението достига 7,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още