IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария се превръща в новата гореща точка на инфлацията в ЕС

Цените на храните в страната са нараснали два пъти повече от средното равнище в ЕС

19:09 | 08.11.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Унгария, която отбелязва най-голямото повишение на цените на храните в ЕС, се превръща в новата гореща точка на инфлацията сред 27-те страни членки на съюза, ще покажат очаквани в сряда данни, пише Bloomberg.

Всички десет страни членки на ЕС с най-висока инфлация сега се намират в Източна Европа, водени от трите балтийски страни, следвани от Унгария. Последната е напът да ги задмине със слабата си валута и годишен ръст на цените на храните от 38%, над два пъти повече спрямо средното равнище в ЕС. Цената на хляба, маслото и сиренето почти се е удвоила през последната година.

Растящите цени нанасят удар на ресторантьорския бизнес в страната, включително луксозното заведение за хранене Bobo в Будапеща, управлявано от Гергели Харис. Той е повишил цените толкова много пъти в последно време, че вече не си спомня какви са били в миналото.

„Преди внасяхме храни от чужбина заради качеството“, казва Харис, който управлява семейния си ресторант, специализиран в традиционни ястия с модерен привкус. „Сега е заради цената. Разликата е смайваща“, допълва той. Инфлацията в Унгария е една от най-високите в Европа. Графика: Bloomberg LP Инфлацията в Унгария е една от най-високите в Европа. Графика: Bloomberg LP

Инфлацията вероятно е достигнала годишно ускорение от 21% през октомври спрямо 20,1% месец по-рано, сочи допитване на Bloomberg сред 16 икономисти.

Инфлацията в Унгария вероятно ще достигне връх от 25% на годишна база до края на годината, каза министърът на икономическото развитие Мартон Наги пред Inforadio в понеделник.

Ръстът принуждава правителството на премиера Виктор Орбан да разшири таваните върху цените, които вече се прилагат за пет вида хранителни стоки, включително готварското олио. Новите стоки ще бъдат тези, чиито цени са нараснали с най-малко 40% на годишна база и могат да се произвеждат в страната, съобщи Наги. Цените на храните в Унгария вървят рязко нагоре. Графика: Bloomberg LP Цените на храните в Унгария вървят рязко нагоре. Графика: Bloomberg LP

Правителството се бори с ръстовете на цените, породени отчасти по-рано тази година от собствения му пакет от стимули преди изборите. Цените бяха засегнати и от острата суша, която намали реколтата в Унгария, и от данъците върху свръхпечалбата на търговци с хранителни стоки.

Догодина Унгария ще бъде изправена пред комбинация от рецесия и високи нива на инфлация, казва Рафаела Тенкони, икономист в Wood & Co., в публикуван във вторник доклад.

Това може да принуди централната банка да запази ключовата краткосрочна лихва на най-високото в ЕС ниво от 18% до средата на следващата година, допълва тя.

Някои ресторанти вече са се предали заради ръста на цените на храните и на режийните разходи. В Bobo, където се отбиват по-заможни клиенти, Харис обмисля идеята да замени цените във форинти с евро, за да не са толкова плашещи.

Цената на шницела е нараснала със 76%, откакто той и родителите му отворили ресторанта точно преди началото на COVID пандемията. Сега той струва 7900 форинта (20 долара), въпреки че на сайта все още фигурира цената от 5900 форинта.

„Всички се опитваме да разберем кога темпът на покачване на цените ще се забави. Това трябва да се случи, за да можем да планираме за бъдещето“, казва Харис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 28 rate down comment 12
khao
преди 1 година
тияя дето беха не ефтиния газ и дето единствени щяха да се спасят зимата, управлявани от друг къс вожд! ... иии стана както обикновено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още