IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговците на дребно задържат подема на оборотите си през септември

Продажбите на дребно на текстил, облекла и обувки отчитат ръст от близо 35% на годишна база

14:04 | 10.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Търговските обороти в България успяват да задържат положителния тренд през септември на фона на ускоряващата се инфлация. През септември оборотите в "Търговия на дребно" (без търговия с автомобили) поддържат нивото, постигнато през август, когато продажбите на дребно се върнаха към растежа. Това се вижда от данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Според данните през първия есенен месец оборотите в сектора на годишна база се увеличават с 2,1%.

На месечна база ръст е регистриран за трети пореден месец - в рамките на 0,3%, след повишение от 1,1% през август, от 0,1% през юли и спад от 1,8% през юни.

През септември спрямо август националната статистика отчита увеличение на оборота във всички големи групи. По-значително нарастване на търговските обороти е регистрирано при продажбите на текстил, облекло, обувки - със 7,6%. Съществено расте и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 3,6%.

Нарстват оборотите и при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 0,8%), с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 0,5%).

Намаление е отчетено при търговията на дребно с фармацевтични стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 1,5%.

Индекси на оборота в раздел „Търговия на дребно, без  търговията с автомобили и мотоциклети” Индекси на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети”

На годишна база през септември е налице ръст на оборотите при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 8,8%) и с нехранителни стоки (без търговията с автомобилни горива и смазочни материали) - с 3,3%.

В продажбите на дребно с нехранителни стоки по-значителен ръст е отчетен при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 34,7%, и тази чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 19,7%.

В сравнение със същия месец на 2021 година при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия е отчетено намаление (с 2,8%).

Оборотът намалява при търговците с компютърна и комуникационна техника - с 8,8%, и с фармацевтични и медицински стоки - с 5,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 10.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още