IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията сви продажбите на дребно през юни

Търговията с хранителни стоки записва спад на годишна база, онлайн търговията също намалява

17:07 | 10.08.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Песимизъм завладява търговците на дребно у нас през първия летен месец. Продажбите на дребно през юни се свиват спрямо май и запазват нивото си на годишна база на фона на ускоряващата се инфлация. Това сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Силният ръст при онлайн продажбите се забавя, а ръстът в продажбите на дрехи не успява да компенсира свитите обороти от продажбите на храни, напитки, битова техника, мебели и други стоки за бита.

Тенденцията към забавяне на оборотите в търговията на дребно в България беше потвърдена миналия месец.

На месечна база през юни оборотите на търговците на дребно у нас (с изключение на търговията с автомобили и мотоциклети) намаляват с 1,4%. Продажбите на дребно се връщат към тенденцията на спад от април месец (-1,1%) след плахо оптимистичните данни от май, когато нараснаха с 0,4%.

Индекси на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“

Индекси на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ Индекси на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“

През първия летен месец се наблюдава намаление на оборота спрямо май във всички големи групи - търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 2,0%, с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 1,4%, и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 1,1%.

Намаление на търговските обороти на дребно с нехранителни стоки (без търговията с автомобилни горива и смазочни материали) е регистрирано при продажбите на компютърна и комуникационна техника - с 6,1%, и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 3,1%.

По-значително увеличение през юни спрямо предходния месец НСИ отчита при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 3,9%, и търговията на дребно с разнообразни стоки - с 1,1%.

На годишна база календарно изгладените данни показват, че търговията на дребно запазва равнището си от същия месец на 2021 година. За сравнение, за май годишният ръст е 5%, за април е 5,7%, за март - 9,6%, за февруари - 6,6%, а за януари - 11,1%.

Оборотът намалява по-съществено в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 4,1%.

Намаление е регистрирано и в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 3,1%).

Наблюдава се увеличение на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 3,3%) и тази с нехранителни стоки (с 1,3%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки (без търговията с автомобилни горива и смазочни материали) е отбелязан ръст при продажбите на текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 24,1%, и търговията с разнообразни стоки - с 11,2%.

Оборотите в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет отново нарастват през юни - с 8,9%, но спадът е осезаем спрямо май, когато годишният ръст беше с 19,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още