IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поевтиняващата йена доведе до изненадващ спад на японската икономика

Компаниите не могат лесно да прехвърлят разходите си върху износа, докато икономиките зад граница се забавят, обясни икономист

11:08 | 15.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Япония неочаквано се сви през трите месеца до края на септември, докато японската йена продължи историческото си поевтиняване и ограничи набраната инерция, оставяйки възстановяването на страната след пандемия узявимо, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Япония се е свил с 1,2% на годишна база през третото тримесечие, отбелязвайки понижение за пръв път от миналата година насам, докато поевтиняващата йена оскъпи вноса в страната, показа правителствената статистика във вторник. Икономистите бяха в очакване на повишение от 1,2 на сто.

Брутният вътрешен продукт на Япония се е свил за пръв път от година насам през третото тримесечие. Източник: Bloomberg L.P. Брутният вътрешен продукт на Япония се е свил за пръв път от година насам през третото тримесечие. Източник: Bloomberg L.P.

Изненадващото намаление отразява ефекта на отслабващата йена върху икономиката и показа, че пътят към стабилното следпандемично възстановяване продължава да е дълъг и с рискове, помрачаващи перспективите.

Централните банкери се надяват най-скорошният пакет правителствени стимули да спомогне за ръста през следващите месеци. Отварянето на границите за чуждестранни туристи също носи възможността от входящо потребление от посетителите на страната, която стана много по-евтина дестинация.

„Когато йената поевтинява бързо, компаниите са изправени пред трудна ситуация - имат по-високи разходи за внос на материали, които не могат лесно да прехвърлят върху износа, докато икономиките в чужбина се забавят“, обясни Харуми Тагучи, основен икономист на S&P Global Market Intelligence.

Въпреки това Японската централна банка (ЯЦБ) продължава да поддържа вижданията си, че страната има нужда от стимули и че инфлационният натиск се нуждае от устойчив ръст на заплатите, за да направи покачването на цените стабилно. Повечето икономисти смятат, че няма да има промяна в паричната политика, докато Харухико Курода – чийто мандат изтича в началото на 2023 г. - е начело на банката.

Предстои в петък (18 ноември) да бъде публикувана статистиката за потребителската инфлация, като очакванията са тя да е достигнала 40-годишен връх през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 15.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още