IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в Япония може да е намаляло през септември

Инфлацията и очакваното икономическо забавяне в чужбина ще повлияят на ръста на продукцията, прогнозира икономист

11:54 | 29.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японските производители най-вероятно са свили продукцията си през септември, след като в предходните три месеца тя отбелязваше последователни ръстове, пише Ройтерс.

Промишленото производство вероятно се е свило с 1% на месечна база през декември, според медианните прогнози на 17 икономисти, анкетирани от медията.

Ръстът на продукцията при „транспортното оборудване и свързаните с него сектори може да е достигнал етап на пренастройка“, казаха икономисти в SMBC Nikko Securities. Според тях цялостният спад в производството може да е малък, тъй като продукцията на машини като цяло все още е стабилна.

Насрещните ветрове обаче се увеличават – инфлацията се покачва, японската йена поевтинява, а централната банка на страната продължава да поддържа ултраразхлабената си парична политика.

По-рано през седмицата регулаторът остави лихвите си без промяна, но завиши инфлационните си прогнози.

„Промишленото производство вероятно ще премине през колебания на фона на инфлацията и очакваното в чужбина забавяне на икономиките“, каза Такеши Минами, главен икономист в изследователския институт Norinchukin.

Предстои официалната статистика да бъде публикувана на 31 октомври (понеделник).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 29.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още