fallback

Активността на японските производители записва най-бързия си спад от 2 години през ноември

Инфлацията в страната сви търсенето на потребителите, показа проучване

11:18 | 24.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Активността на японските производители се сви с най-бързия си темп от две години през ноември, когато търсенето се влоши вследствие на силния инфлационен натиск, пише Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на au Jibun Bank намалява до 49,4 пункта през ноември, след като месец по-рано се равняваше на 50,7 пункта.

Това означава, че активността е записала най-рязкото си понижение от ноември 2020 г., когато бе отчетен спад до 49 пункта. Границата от 50 пункта разделя повишението от понижението.

„Условията на отслабващо търсене и видимият инфлационен натиск продължиха да ограничават производството и новите поръчки“, каза Лаура Денман, икономист в S&P Global Market Intelligence.

„Производителите изглеждат все по-предпазливи относно бъдещето си, както се вижда от спада в бизнес нагласите, който остави индекса на най-ниското ниво от май насам“, допълва Денман.

Продукцията е намаляла най-силно от 26 месеца насам, свивайки се за пети пореден месец, докато новите поръчки за износ и като цяло новите поръчки също са били по-малко.

Що се отнася до услугите, PMI индексът за услугите е намалял до 50 пункта през ноември. За сравнение – месец по-рано той бе в размер на 53,2 пункта.

Общият PMI индекс, обединяващ данните за производство и услуги, също е записал спад до 48,9 пункта (след 51,8 пункта през октомври), падайки най-бързо от февруари насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:18 | 24.11.22 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още