fallback

Италия значително занижи прогнозите си за икономическия растеж

Ръстът догодина на италианската икономика ще се дължи изцяло на вътрешното търсене, прогнозира статистическият институт на страната

16:19 | 06.12.22 г.

Икономиката на Италия ще се разрасне с 0,4% следващата година, прогнозира Италианският статистически институт, рязко понижавайки предишните си очаквания от юни за 1,9% повишение, като предупреди за няколко низходящи риска, които биха могли да предизвикат още по-рязък спад, пише Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Италия ще се повиши с 3,9% през 2022 г., което е възходяща прогноза спрямо юнските оценки за 2,8%, става ясно от доклада за икономическите перспективи на института, публикуван два пъти в годината. Причина за по-оптимистичните нагласи е по-силният от очакваното растеж през първите три тримесечия на годината.

Най-скорошните оценки на ведомството до голяма степен съвпадат с тези на правителството на Джорджа Мелони, което през ноември прогнозира ръст от 3,7% през тази и 0,6% през следващата година.

„Прогнозираният сценарий се характеризира с низходящи рискове, свързани с последващо повишаване на цените, забавяне в международната търговия и устойчивост на ограничаващата парична политика“, допълват от института.

През 2023 г. разширяването на третата по големина икономика в еврозоната ще се дължи изцяло на вътрешното търсене, като търгуваните потоци ще представляват незначителна тежест за растежа.

Инвестициите ще са основен двигател тази и следващата година, подпомогнати от европейските фондове за възстановяване след пандемията.

Редица организации наскоро занижиха своите очаквания за представянето на италианската икономика, което нареди прогнозите на статистиката сред най-оптимистичните. От италианския бизнес (Confindustria) очакват нулев ръст на БВП следващата година, а от Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР) – 0,2% повишение.

В понеделник от рейтинговата агенция Fitch завишиха леко своята прогноза за 2023 г. от 0,7% спад през октомври до 0,1% спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:19 | 06.12.22 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още