IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мелони: Италия е готова да играе по правилата на ЕС

Брюксел изглежда готов да повярва на думите на новия италиански премиер

21:57 | 03.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Италия увери Европейския съюз, че е готова да играе по правилата, а Брюксел е готов да повярва на думите на премиера Джорджa Мелони, пише Bloomberg.

Представители на италианското правителство, включително министърът на финансите Джанкарло Джорджети, са показали желание да работят с партньорите от ЕС и да не пренебрегват регулациите, твърдят източници, запознати с въпроса.

Мелони затвърди посланието си в разговори в Брюксел с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския парламент Шарл Мишел. Това беше първото ѝ официално пътуване в чужбина.

Говорейки си предимно на италиански и на малко име, Мецола и Мелони постигнаха съгласие, че Италия ще продължи да играе централна роля във вземането на решения в ЕС. Те обсъдиха руската инвазия в Украйна, както и високите цени на енергията и инфлацията.

„Що се отнася до енергията и инфлацията, хората се нуждаят от нас сега, трябва да действаме веднага“, коментира Мецола. „Наясно съм, че страните членки имат различни проблеми, но трябва да намерим кураж и политическа воля да действаме, както го направихме по време на пандемията – като обединим силите си.“

Инвеститорите наблюдават внимателно. Мелони многократно е казвала, че иска Италия да бъде чута в Брюксел и че правилата на блока трябва да се адаптират към промените в икономиката, за да реагират най-добре на кризата. В първата си реч в парламента на 25 октомври, тя каза, че Италия ще предложи реформи на ЕС и разкритикува стратегията на Европейската централна банка.

Правителството на Мелони ще представи актуализирания бюджет в петък. Очаква се той да разчита на около 21 млрд. евро допълнителни заеми, финансирани чрез дефицитни разходи, като недостигът ще нарасне до 4,5% от брутния вътрешен продукт. Това е повече от 3,4% предвидени от правителството на Марио Драги в предходните бюджетни прогнози на Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още