IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия има дългов проблем за 123 млрд. евро и не може лесно да го разреши

Към 30 юни италианските компании са имали рекордните 123,2 млрд. евро неизплатени гарантирани от държавата кредитни линии от ерата на COVID

08:22 | 29.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Докато голяма част от Европа намалява гарантираните от държавата заеми от пандемията, италианските компании все още седят върху планини от такива кредити, което усложнява усилията на правителството да им помогне да преодолеят новата криза – растящите цени на енергията, пише Bloomberg.

Италианските компании са имали рекордните 123,2 млрд. евро неизплатени гарантирани от държавата кредитни линии от COVID ерата към 30 юни, което е ръст спрямо 118 млрд. евро предишното тримесечие, сочат данни на Европейския банков орган (ЕБО), публикувани миналия месец. Страната има най-големия в еврозоната гарантиран от държавата дълг, който все още не е изплатен, въпреки че не е най-голямата икономика в региона.

Това поставя новото правителство на Джорджа Мелони в затруднено положение – как и в каква степен може да продължи да подкрепя компаниите, които сега се борят с по-високи разходи, особено сметки за енергия, в бързо забавящата се икономическа среда? Правителството прилага пакет от мерки за подкрепа, които позволяват на компаниите да разсрочват енергийните си сметки за две години и предоставя на доставчиците на ток и газ 90% държавна гаранция по експозицията им към пренасрочените плащания.

Всяка допълнителна помощ за компаниите под формата на дълг само отлага болката, като ги оставя със силно задлъжнели корпоративни структури, които може да станат неустойчиви, ако приходите и печалбите пострадат в среда на рецесия, предупреждава Стефано Чазели, декан на факултета по мениджмънт към университета Bocconi в Милано.

„Стъпваме върху много тънък лед. Ако системата навлезе в рецесия и натискът върху енергийните цени остане висок, дългът на компаниите ще се превърне в проблем“, отбелязва той.

Международният валутен фонд прогнозира, че италианската икономика ще се свие с 0,2% през 2023 г. Делът на италианските държавно гарантирани заеми в общото бреме на ЕС расте. Графика: Bloomberg LP Делът на италианските държавно гарантирани заеми в общото бреме на ЕС расте. Графика: Bloomberg LP

Гарантираните от държавата пандемични заеми бяха предоставени през 2020 г., след като коронавирусът наруши неочаквано и повсеместно бизнеса в света и корпорациите имаха спешна нужда от евтини източници на ликвидни средства. Но сега, в ерата на по-високи лихви и забавяне на растежа, много италиански компании откриват, че е трудно да заместят заемите или да ги изплатят. Някои дори не успяват да отговорят на поставените условия за заемите си.

Например компанията за играчки Giochi Preziosi получи през 2020 г. заем за 85 млн. евро от банки, 90% от който беше гарантиран от италианската държава. По-рано тази година банките трябваше да предоставят изключение за компанията, защото тя не можа да отговори на условията по кредитните линии, сочи новият ѝ годишен доклад. Компанията отбеляза и потенциални рискове за операциите си от продължителна рецесия.

„Връщайки се назад към свършеното в годините на коронавируса, те пропуснаха да осъзнаят, че трябва да поемат по пътя на капитализацията на компаниите вместо да им предоставят нов дълг“, коментира Казели. „Проблемът с италианския корпоративен дълг е в недостатъчните средства в счетоводните баланси“, допълва той.

Големи гаранции

Всяка страна членка на ЕС създаде собствен държавно гарантиран план за пандемията. В Италия рамката, наречена Garanzia Italia, изискваше компаниите да кандидатстват за финансиране от банка, която впоследствие искаше държавна гаранция чрез агенцията за кредитен експорт SACE или държавната банка Mediocredito Centrale - Mezzogiorno. След като получеше зелена светлина, кредиторът можеше да предостави средствата.

Гаранцията покриваше между 70% и 90% от новите кредитни линии. Италия има най-големия процент, покриван чрез държавната гаранция, или 84,8% от общите отпуснати заеми спрямо 78,9% и 65,8% съответно в Испания и Франция, показва докладът на ЕБО. Заедно Италия, Испания и Франция съставляват около 90% от все още неизплатените гарантирани от държавата заеми в ЕС.

Гаранции бяха предоставени на компании с всякакви кредитни рейтинги, дори с неинвестиционен рейтинг. Банките искаха да отпускат кредитни линии, тъй като знаеха, че в голямото си мнозинство те ще бъдат покрити от държавата. Intesa Sanpaolo, UniCredit и Banco BPM са сред банките с най-големите експозиции.

„Все още има известни притеснения за качеството на активите, но за банките това може да е по-малък проблем заради гаранциите“, казва Андреас Пфейл, старши анализатор на банковия сектор в отдела за анализи на икономиката и рисковете в ЕБО, който е и автор на доклада.

Въпросът с изплащането

И така ключовият въпрос сега е кога и как ще бъде изплатен целият този дълг.

„Има нарастващо признаване от правителствата, че някои от тези заеми ще трябва да бъдат преструктурирани, най-просто чрез удължаване на сроковете на падеж“, коментира Джъстин Холанд, управляващ директор на DC Advisory. „Много ще зависи от това какво е мястото на кредита в йерархията и къде стои в капиталовата структура“, допълва той.

В Италия такива заеми имат високо място в капиталовата структура, което означава, че изплащането им е приоритетно в сравнение с друг дълг в сценарий на преструктуриране. Има предложения от експерти за създаване на рамка за третиране в случай на влошаване, но до момента няма конкретна политика, отбелязва адвокат по преструктуриранията от Милано.

Двете институции, даващи гаранции, SACE и Mediocredito Centrale, нямат възможност да управляват влошени кредити. Затова компанията за обслужване на заемите AMCO-Asset Management, притежавана от финансовото министерство работи по платформата Progetto Glam, чрез която банки могат да препращат гарантираните заеми към агенцията за управление на дълга. Проектът все още не е финализиран.

Компаниите не бързат, тъй като не са изправени пред наближаващи падежи. Повечето държавно гарантиран дълг трябва да бъде изплатен след 2024 г., сочи отделен доклад на ЕБО.

Повечето държавно гарантирани заеми в Италия са с падеж едва от 2024 г. нататък. Графика: Bloomberg LP Повечето държавно гарантирани заеми в Италия са с падеж едва от 2024 г. нататък. Графика: Bloomberg LP

„Намираме се в момент на напрежение, лихвите растат и се насочваме към период, в който натискът върху компаниите ще продължи да расте, а финансовият елемент ще тегне повече“, коментира Карло Масини, партньор в Hogan Lovells от Милано. „Засега няма непосредствена тревога относно изплащанията“, допълва той.

Но в крайна сметка Италия ще трябва да се справи с проблема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 29.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още